Lágyabb vörösborok

A klímaváltozással javulhat a magyar vörösborok minősége; várhatóan mélyebb színvilágú és harmonikusabb ízű lesz az ital.

       A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Teszlák Péter  nyilatkozata szerint az átlaghőmérséklet emelkedése, az erősödő UV-sugárzás következtében a hazai kékszőlőkben sokkal több festékanyag halmozódik majd fel és jobb lesz a cukor-sav arány, ennek köszönhetően a fogyasztók tónusosabb, mélyebb színvilágú és harmonikusabb ízű, lágyabb vörösborokkal találkozhatnak a jövőben.

       Ugyanez nem igaz a fehérborokra. Folyamatos problémát jelenthet a termelőknek, hogy egyes fehérszőlőfajtákban felhalmozódhatnak a keseredést előidéző anyagok, negatívan befolyásolva a fehérbor élvezeti értékét.

       A szakember beszámolt arról, hogy a kutatóintézetben 1950 óta figyelik az időjárás változásait. Méréseik alapján emelkedett az átlaghőmérséklet, nőtt a napsütéses órák száma, csökkent a csapadék mennyisége, egyre több az aszályos év, a szélsőséges esemény.

       Véleménye szerint a klímaváltozás a következő évtizedekben komoly hatással lesz a szőlőtermesztésre. A ma kedvelt, divatos szőlőfajták eltűnésétől ugyan nem kell tartani, de előtérbe kerülnek a szárazságot jobban tűrő, a gombabetegségeknek ellenállóbb fajták, amelyek telepítési helyét is célszerű lesz alaposan átgondolni. Emellett fel kell készülni a mediterrán kártevők nagy számú megjelenésre, az ellenük való védekezésre.

        Forrás: MTI

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.18 11:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétfőn újra csúcsot döntött Földünk átlaghőmérséklete
Földünk legforróbb napja volt vasárnap a mérések kezdete óta
Szomjazik az Alföld