Itt az újabb frissítés

Ismét fejlesztették a világelső európai előrejelző szoftvert.

A terveknek megfelelően kedd este frissült a világ legpontosabbjának tartott globális (azaz az egész Földre előrejelzést számoló) numerikus modellje, az ECMWF a legújabb, 43r1-es verzióra.

A szoftvert utoljára március 8-án frissítették, az akkor elkészült rendszerrel azóta is példátlan részletességgel, 9 kilométeres felbontásban, 127 vertikális szinten modellezik bolygónk időjárását. Ez több mint 900 millió rácspontot jelent világszerte. Az eredmények magukért beszéltek:

Az öt napos előrejelzések beválása - a magasabb érték jobb.
Zölddel a márciusban debütált, 9 kilométeres felbontás.

A frissítés a meteorológia számos területén érezteti majd hatását, mivel az ECMWF-et világszerte számos szervezet veszi alapul prognózisai elkészítésekor. Az új verzió a tavaszinál kisebb volumenű, de a már jelenleg is zajló tesztelés szerint elsősorban a rövidtávú,

1-2 napos előrejelzésekben javítja a hőmérsékleti és felhőfedettségi prognózisokat.

Az előrelépést többek közt a tengervizek részletesebb modellezésével, a nem vízszintes felületeken visszaverődő sugárzások kezelésével, az amerikai radarok havazás-reflektivitásának felhasználásával és a légköri aeroszolok és ózon mennyiségének pontosabb figyelembevételével érték el. A teljes változtatási lista itt olvasható.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2016.11.22 21:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell