Különleges felhőket fotóztak a Marson

A Curiosity ritka felvételeket készített a marsi légkörben kialakuló látványos felhőkről.

A felhős napok ritkák a Marson. Ez elsősorban a vékony, száraz légkörének köszönhető. Viszont, amikor a Mars a legtávolabb van a Naptól (ovális alakú pályája miatt), akkor a leghidegebb a légköre, így az egyenlítője környékén be tud indulni a felhőképződés. Két évvel ezelőtt (ami egy marsi évvel egyenlő) a Curiosity marsjáró különös dolgot filmezett le. Hamarabb elkezdődött a felhőképződés. Emiatt idén a Curiosity-t már időben pozícióba állították, hogy megfigyelhesse a már január végétől látható felhőket. A felvételeken jól látható, hogy a lenyugvó Nap fényét szórták szét ezek a jégkristályokból álló felhők, így megszínesítve a naplementét.

A Marson a Mount Sharp felett sodródó felhők 2021. március 19-én a Curiosity felvételén /Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS/

A kutatócsapat megvizsgálva a felvételeket arra a megállapításra jutott, hogy

ezek a korábban kialakuló felhők még magasabban jönnek létre,

mint a maximum 60 km-es magasságig képződő vízjég felhők. A nagyobb magasság miatt itt még hidegebb van, emiatt ezek a felhők valószínűleg fagyott szén-dioxidból, vagy szárazjégből állhatnak. Viszont a tudósok még további vizsgálatokat végeznek majd el a részletek további megismerése érdekében.

A Curiosity marsjáró 2021. március 31-én napnyugta után készített felvétele a marsi felhőkről /Forrás: NASA/JPL-Caltech/

A felhők fodros szerkezete is jól kivehető a felvételeken. Ugyanakkor olyan felhőket is megfigyeltek, melyek napnyugta után a nagy magasságuk miatt még láthatóak voltak az égen, és világítottak, hasonlóképp a bolygónkon megfigyelhető éjszakai világító felhők mintájára. Ezek a felhők annál fényesebbek, minél több jégkristály van bennük, majd mikor a Nap fénye már nem éri őket, akkor elhalványodnak. Ez is segíthet a felhők pontos magasságának a megállapításában.

Forrás: Mars.nasa.gov

Borítókép forrása: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2021.05.30 7:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Tuba alakult ki csütörtökön délkeleten
Virgák és szivárványok is jutottak a felhőcsodák mellé
Kelvin-Helmholtz felhők parádéztak a naplementében