Különbség köd és köd között

Az ősz kezdetével a ködös napok száma is gyarapszik, de mit is hívunk ködnek, milyen fajtái vannak, miért alakul ki?

A köd a levegő telítettségéből adódóan kicsapódott nedvesség megjelenési formája. Olyan réteges szerkezetű felhőzet, melynek alapja leér a felszínig. Köd esetén a látástávolság 1 km-nél kisebb, 1-től 5 km-ig bezárólag a jelenséget párásságnak nevezzük.

Jankai Krisztián fotója, köszönjük!

Leggyakoribb fajtája a kisugárzási köd, mely az év folyamán bármikor létrejöhet, amikor a hajnali hidegben a nagy nedvességtartalmú felszínközeli levegő lehűl, és a harmatpontot elérve kicsapódik. Létrejötte derült, szélcsendes éjszakákon jellemző, és a felszín nagyfokú kisugárzása segíti elő. Általában a délelőtti felmelegedés során oszlik fel, az inverzió (magasabb hőmérsékletűek a felsőbb légköri rétegek a talajközeli rétegnél) megszűnésével egy időben.

Micsuda András fotója, köszönjük!

Az áramlási ködről képződésekor a magas nedvességtartalmú, melegebb légtömeg hideg felszín fölé áramlik, lehűl és telítetté válik. Jó példa erre a meleg tengerfelszínek felől télen vagy éjjel a szárazföld felé áramló levegő.

Keveredési ködről olyankor beszélünk, mikor a meleg, nedves levegő, hideg, szárazabb levegővel keveredik, majd a lehűlés következtében a felesleges nedvesség kicsapódik belőle.

Lejtőköd olyankor tud kialakulni, amikor egy hegyvonulat készteti emelkedésre a felé áramló levegőt, és az emelkedő légtömeg az alacsonyabb magaslati hőmérséklet következtében hűl le és válik telítetté.

A párolgási köd szintén télen vagy éjszaka jön létre. A meleg, nagy vízfelszínek (tavak, folyók, mocsarak, fölázott talaj) párolognak a hozzájuk képest hideg levegőbe. Nálunk főleg ősszel jellemző, amikor a vizek még melegek, de a levegő már kellőképpen lehűl.

SmartWifi.hu által üzemeltetett kameránk felvétele, köszönjük!

A frontális köd elnevezése arra utal, hogy melegfront esetén a hideg levegőbe hulló viszonylag meleg esőcseppek párolgása okozza a telítettséget. Más esetben a levegő nedvességtartalma a talaj- és növényfelszínekről való párolgással éri el a telített állapotot.

A köd megszűnése szintén többféleképpen történhet. Akár a levegő hőmérsékletének növekedése, a szélerősödés, a nagy páratartalmú légtömeg távozása, illetve a ködöt alkotó vízcseppecskék kihullása révén is.

Pilisi Parkerdő által üzemeltetett kameránk felvétele, köszönjük!

Borírókép: Microweb.hu által üzemeltetett, Ság-hegyen elhelyezett kameránk felvétele

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2017.09.20 6:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Több, mint 10 fokos kontrasztot okozott a front észak és dél között
Kiadós, akár fél havi esőt adhatnak néhol a zivatarok
Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a front