Közép-Európában csúcsosodik ki a hőhullám

Kedden éri el csúcspontját a délről érkező hőhullám. Közép-Európában 12-16 fokkal lesz melegebb az átlagnál.

Nem éppen téliesen alakul a Európa időjárása. Szinte az egész kontinensen átlag felett alakulnak a hőmérsékletek, főként az Afrika felől beáramló szubtrópusi melegnek köszönhetően.

Európa hétfő kora délutáni hőtérképére pillantva láthatjuk, hogy szinte tavaszias hőmérsékletek jellemzőek. Északon, északkeleten kicsit téliesebb hőmérsékletek jellemzőek, de még itt is az átlagosnál melegebb az idő. 

Ez a melegbeáramlás okoz átlag feletti hőmérsékleteket a Kárpát-medencében is, ahogy ezt hétfőn is tapasztalhattuk. Kedden pedig 12-16(!) fokkal melegebb levegő áramlik fölénk a magasban, áprilisban, májusban szokott hasonlóan meleg lenni az 1500 méteres szint hőmérséklete. 

Az ECMWF 850 hPa-os szintre (kb.1500 méteres magasságra) vonatkozó hőmérsékleti-anomália előrejelzése kedd délutánra. Forrás: WXCharts.com

A felszíni (2 méteres) hőmérsékleti előrejelzés is hasonló képet fest. Az átlagtól való legnagyobb eltérésék szintén Közép-Európában lesznek jellemzőek. 

Az ECMWF 2 méteres hőmérsékleti-anomália előrejelzése kedd délutánra. Forrás: WXCharts.com

A Kárpát-medence térségében többfelé emelkedhet kedden is 15 fok fölé a hőmérséklet. A Balkánon egy-két helyen akár 18-20 fok is előfordulhat.

Az általunk futattott WRF kedd délutáni előrejelzése

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.12.16 15:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett