Közelít a Leonard üstökös, vasárnap lesz a legfényesebb

Szerencsés esetben szabad szemmel is ki lehet majd szúrni, de közel sem lesz olyan látványos, mint a NEOWISE.

80 ezer év után újra a Naprendszer belsőbb régióiba teszi tiszteletét a C/2021 A1. December 12-én ér a Földhöz a legközelebb a Leonard üstökös (C/2021 A1). Távolsága ekkor 34,9 millió kilométer lesz bolygónktól. A megfigyelhetősége azonban a Naphoz való közelítés és a holdfázis miatt december 10-én ígérkezik a legjobbnak. Ekkor +5 magnitúdó körül lehet majd a fényereje. A nyugati horizonton kell keresni napnyugta után 30-40 perccel, mielőtt lebukna a horizont alá (17:30 környéke), vagy a hajnali órákban (5:30 után) keleten, mikor még nincs fent a Nap. Nagyon sötét, tiszta égbolton, fényszennyezéstől mentes helyen akár szabad szemmel is észrevehető lesz, de inkább csak mint egy szétkenődött folt fog látszani, csóvája nem, vagy csak alig lesz kivehető. (Infók: Vcse.hu) Az időjárás is közbeszólhat, az ország nagy részén borultak lesznek a reggelek. A legtisztább akkortájt nyugati hegycsúcsainkon lehet az ég.

2021. januári felfedezésétől december elejéig az északi félteke megfigyelői számára kedvező a láthatósága, ezután a Nap közelsége megnehezíti a megfigyelését, 2022. januártól pedig a déli égbolton látszik majd - olvashatjuk a Csillagászat.hu cikkében.

Leonard fényereje jelenleg +6,8 magnitúdó. Ahogy az üstökös közeledik Földünkhöz, az érték egyre csökken, azaz a fényerősség nő. Az emberi szem a +6,5, +6 magnitúdójú objektumokat képes leghamarabb érzékelni, addig azonban a megfelelő eszközök segítségével már megpillanthatjuk a csóvás égi vándort. A napokban látcsővel és binokulárral már csodás rálátás nyílt a kométára:

Makardavid9 (Dobronhegy) és Zg1975 felhasználóink fotói, köszönjük!

A Leonard 10-én a Kígyó, 11-én a Herkules, 12-étől kezdve pedig a Kígyótartó csillagkép környékén lesz megfigyelhető. Egyébként már saját Twitter oldallal is rendelkezik, ahol az aktuális távolságról, csillagképről és magnitúdóról kapunk tájékoztatást pár óránként.

Láthatóságában jóval elmarad tavaly nyáron észlelt társánál, a NEOWISE-nál. Stuart Atkinson montázsán összehasonlítva láthatjuk a két üstököst:

Forrás: Planetology.hu

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.12.08 16:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csodás fotón az Ördög üstököse
Bolygók, Hold és üstökös állt együtt színpadra
A Hold a Jupiterrel, aztán a Fiastyúkkal randevúzik