Közeleg a szeptember, enyhül a hőség

Szép lassan 30 fok alá kerülnek a maximumok, csak kevés zápor, zivatar lehet.

Augusztus utolsó napján északról újabb hideglöttyöt kapunk a nyakunkba, ami a magasban hidegebb légtömegként, a felszínen élénk, erős északi szélként és a hőség enyhülésében nyilvánul meg. A legtöbb helyen 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet,

nyugaton és északon néhol a 25 fokot sem érjük el.

Csapadékra nyugaton, délnyugaton nagyobb az esély, de heves események nem várhatók. Szeptember eleje kellemes nyárvégi idővel kecsegtet, a hónap első napjain kevés csapadék, sok napsütés és mérsékelt meleg várható, délutánonként 21 és 27 fok közötti hőmérséklettel.

Az ECMWF időjárási modell előrejelzésén a magasban helyetfoglaló légtömegek sokéves átlagtól vett hőmérsékleti eltérését láthatjuk. Ez alapján a napokban még az átlagosnál melegebb, szerdától viszont azzal azonos, majd pár fokkal az ilyenkor megszokottól alacsonyabb hőmérséklet várható a kb. 1500 m-es magasságban. Ez a felszíni hőmérsékletre is igaz, a napi maximum-értékekben mutatkozik meg.

Az ECMWF 850 hPa-s szintre vonatkozó hőméréskleti-anomália előrejelzése vasárnap és péntek között a sokéves átlaghoz viszonyítva (Forrás: WXCharts)

Borítókép: Frenkifeco (Siófok)

Szerző: Bayer-Szabó Bea
Megjelent: 2022.08.28 16:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)