Közel kerültünk szombaton a Magyarországon mért legmagasabb hőmérséklethez

A szombati napi melegrekord mindenesetre biztosan megdőlt. Az Alföld déli részén a 41 fokot is elérte a hőmérséklet.

Az elmúlt napoknál mozgalmasabbnak ígérkezik az előttünk álló hétvége időjárása. Perzselő hőséget, gyenge hidegfrontot tartogat a szombat, valamivel hűvösebb, szelesebb időt a vasárnap és végre találkozhatunk záporokkal, zivatarokkal is.

Szombaton a közeledő hidegfront előoldalán helyenként megélénkülhet a délnyugatias szél, ami tovább fokozza a hőséget. Az Alföld déli részén több helyen emelkedhet 40 fokig a hőmérséklet, néhol a 41 fokot is elérhetjük és az sem kizárt, hogy

egyes helyeken kényelmetlenül közel kerülünk a Magyarországon eddig mért legmagasabb hőmérséklethez, a 41,9 fokhoz,

amire az elmúlt 15 évben talán nem is nagyon volt példa. A 2015-ben mért 39 fokos napi melegrekord megdőlése azonban borítékolható.

Délután aztán megerősödő északnyugati széllel érkezik meg a Dunántúlra hidegfront, ami jelentősebb lehűlést várhatóan csak a Kisalföldre és az északi tájakra hozhat.

WRF modellünk hőmérsékleti előrejelzése szombatra:

Fronthoz kapcsolódó záporok, zivatarok délután, este várhatóak a Dunántúlon (főként az Alpokalján és Balaton térségében) és helyenként az Északi-középhegység térségében. A zivatarokhoz viharos, esetenként akár orkán erejű széllökések, jégeső, lokálisan felhőszakadás is társulhat.

Záporos csapadékra vasárnap hajnalban is van esély. Leginkább Dunántúlon, de helyenként a Dunától keletre is kialakulhatnak záporok, zivatarok. Vasárnap napközben már csak néhol keleten és az Alpokalján alakulhat ki kisebb csapadék. Sok napsütésre, többfelé élénk, helyenként erős északnyugati szélre készülhetünk. A délutáni maximumok 30-36 fok között alakulhatnak, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Borítókép: Lőrincz Edit

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.07.22 17:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Egyre melegebb idő jön hétvégén