Korlátozottan látogathatók szarvasbőgés idején a mecseki erdők

A vadak nyugalmának érdekében esti és éjszakai részleges erdőlátogatási korlátozás érvényes.

Rendszerint augusztus végén, szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, azaz szarvasbőgés. Jellemzően az ország nyugati, déli részein indul el ez az időszak, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. A gímszarvas nász idejére a Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig minden nap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, ezért kérik, hogy ebben az időszakban csak napközben reggel 9 és délután 4 óra között látogassák a felsorolt területeket:

– Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterület,
– Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterület,
– Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek)
– Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterület

/Szaszki Tamás fotója/

A szakemberek a Bakony területén szintén arra kérik a túrázókat, hogy nappal 9 és 16 óra között látogassák az erdőket kizárólag a kijelölt útvonalakon - írja a Keszthelyi TV.

Az erdős, ligetes, bokros tájakon, valamint a környező utakon fontos az elővigyázatosság a gímszarvas nász idején. Ekkor ugyanis a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, és a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra. Tetemes méretük miatt mind a járműben, mind az utasokban súlyosabb kárt, sérülést okozhat egy esetleges ütközés. Ilyen esetben a 112-es számon kérjünk segítséget, és ne nyúljunk az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, és lassítani, ha vadat látunk.

Borítókép: szabóisti

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2022.09.04 14:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rudli vonult át az úton Sikondán
Zajlik az erdő őszi „orgonaversenye”, a szarvasbőgés
Zajlik az őzek násza, elkezdődött a szarvasbőgés