Körkép a hőségről

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord, a meleg a következő napokban tovább fokozódik. Ne higgyünk a köztéri hőmérőknek!

39,1 fok volt délután Bugacon, megdőlt egy tizeddel tehát megdőlt a négy éve felállított országos napi melegrekord. 36,6 fok volt ma kora délután Újpesten, ilyen meleget még sosem mértek augusztus 24-én Budapesten - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Piros riasztás van érvényben a hőség miatt országszerte, a napi középhőmérséklet 27 fok, a délutáni maximumhőmérsékletek 36-37-38 fok körül alakulnak.

A következő napokban tovább fokozódik a hőség, holnap-holnapután várható a legmelegebb, nem kizárt, hogy az országos napi rekordok is megdőlnek.

Enyhítő viharok legközelebb a Tátrában, illetve Kárpátalján vannak, idehaza a száraz levegőben nem számítunk zivatarra.

Hamis értékeket mutatnak ugyanakkor a köztéri hőmérők, a fémdobozba zárt szenzorok gyakran 40-50 fokos értéket mutatnak, fontosnak tartjuk ugyanakkor kiemelni, hogy ezek nem tekinthetőek meteorológiai szempontból felszíni hőmérsékleti adatnak, ugyanis azokat kizárólag füves terület felett, 2 méter magasban, árnyékos, de jól szellőző helyen kell mérni (ld. hőtérképünk).

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.08.24 17:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra 20 fok felett
Viszlát fagy
Egyre melegebb idő jön hétvégén