Korai havazás és özönvíz

Lehullott az első hó a Retyezát-hegységben és a Szocsi melletti hegyekben is, de az orosz városban özönvíz is volt.

Szerda reggelre havazott a Páreng- és a Retyezát-hegységben is a Bukura tó környékén a 2000 méternél magasabban fekvő területeken. Ilyenkor ezeken a területeken éjszaka a hőmérséklet fagypont alá is süllyedhet.

Azonban csak pár óráig volt havas a táj, mert a napos időben hamar elolvadt a hó, valamint a nem oly rég tombolt kánikula során a talaj nagyobb mértékben melegedett fel. Jelzésértékű lehet, hogy az első hó idén egy hónappal korábban érkezett, mint az elmúlt években. Napközben viszont kellemes az idő a hegyekben, ideális a hegyi túrákhoz, viszont napnyugta után akár fagyhat is.

Szocsiban hatalmas esőzéssel ért véget a nyár. 2 óra alatt közel 100 mm eső hullott, ami egy havi csapadéknak felel meg, az utcákon hömpölygött a víz. A hegyekben pedig havazott, korábban, mint az várható volt. A következő téli olimpia egyik helyszínén, Krasznaja Poljana síterepén 5 centiméter friss hó hullott a 2200 méternél magasabban fekvő részein. Tavaly csak november változott először fehérré a táj, de a sokéves átlagok alapján is október közepén várható az első hó.

Forrás: sielok.hu/szocsi, sielok.hu/retyezat-hegyseg, Új Magyar Szó Online, youtube

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2013.09.06 13:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Alapos útmosás, jégeső kísérte a zivatarokat
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz holnap
Halókkal köszönt be a május