Kora nyárias, de többfelé szeles idő lesz a hét további részében

Délutánonként 27-28 fokot is mutathatnak a hőmérők, de többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lehet a szél.

Csütörtökön, pénteken és a pünkösdi hosszú hétvégén is marad a mérsékelten meleg kora nyárias idő, észak-északkelet felől többnyire száraz légtömegek érkeznek, csupán pénteken lehet kicsivel több zápor, zivatar.

A hőmérséklet is állandósulni látszik, hajnalonként 9-16, míg napközben 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk, ennél egy-két fokkal szombaton lehet hűvösebb.

 Tudtad?

Május végén a napi melegrekordok már gyakran 35 fok fölött alakulnak. 1896. május 28-án Kaposváron kereken 36 fokkal dőlt meg a melegrekord (forrás: OMSZ).

A következő napokban sok napsütés várható, csütörtökön inkább csak a késő délutáni, kora esti órákban alakulhat ki zápor, néhol zivatar az Északi-középhegységben és keleten, majd pénteken a nyugati, északnyugati országrész kivételével szórványosan számíthatunk záporokra, zivatarokra. Szombaton kezdetben délnyugaton, délután pedig a keleti, délkeleti határ közelében fordulhat elő konvektív csapadék, vasárnap is néhol délen, délkeleten van erre esély. Az ország nagy részén azonban nem várható számottevő csapadék.

Pipacs- és mákmező a gomolyok alatt, fotó: Lőrincz Edit (Rigács) 

Ami viszont jellemző lesz, az a szél. Északi-északkeleti irányból gyakran megélénkülhet, pénteken és szombaton nyugaton és északkeleten több helyen erős lökések kísérhetik.

Borítókép: Hanusi Ágnes


Egyelőre még nem köszönt be a kánikula. Te várod már?

◎ Igen, imádom a hőséget

◎ Nem várom, pont jó ez, ami most van

Szerző: Időkép
Megjelent: 2023.05.24 15:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A dunántúli és északi részeken öntözött leginkább a front
102 km/órás széllel és jó kis lehűléssel érkezett a front
Minket nem, de az Adriát letarolta a front