Komoly áradásokat okozhat Sally az USA déli partvidékén

Özönvízszerű esőzés és jelentős vihardagály kísérheti a hamarosan hurrikánná váló Sally-t.

Hamarosan hurrikánná erősödhet a Floridától nyugatra, a Mexikói-öböl felett tomboló Sally nevű trópusi vihar, ami várhatóan kedden éri el USA déli partjait. Ekkora már 2-es fokozatú hurrikánná fejlődhet, melynek középpontjában 150-170 km/h-s széllökések lehetnek. A legnagyobb veszélyforrást azonban a vihar okozta áradások jelenthetik, amire két tényező miatt is nagy lesz az esély.

Sally a partokat elérve lelassul, a legintenzívebb része pedig kb. 24 órán át fogja ontani magából az esőt New Orleans környékén. Ez idő alatt pedig több mint 500 milliméter csapadék is lezúdulhat a városra és térségére, ami pusztító villámárvizek kialakulását vetíti előre.

Sally várható útja a radar reflektivitás előrejelzésen. Animáció: WXCharts.com

A másik komoly veszélyforrás pedig a hurrikánhoz kapcsolódó vihardagály, ami egyes partmenti területeken 2-3 méteres tengerszint emelkedést okozhat. Így a mindössze 6 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő New Orleans egyes városrészei is víz alá kerülhetnek.

Az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön Sally észak-északkeleti irányba haladva egyre bentebb hatol a szárazföld belsejébe, de ekkora már jelentősen legyengül, és extratrópusi ciklonná alakul.

Sally a 2020-es atlanti hurrikánszezon 18. névvel rendelkező vihara, és egyben rekorder is, mivel ilyen korán még nem jutottak el egy hurrikán szezon alatt a 18. nevesített viharig, írja a CNN.

 

Címlap fotó: Pikist.com

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.09.14 13:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban