Kitört a Merapi

Indonézia legaktívabb vulkánjának kitörése következtében ezreket kellett evakuálni, a forró hamu halálos áldozatokat is követelt.

Föld tizenharmadik legnagyobb szigete. A 2005-ös adatok szerint 124 millió főt számláló 126 650 km² kiterjedésű szigeten található a lakosság mintegy 62 %-a, Jakartában pedig az országunknál is többen 11 millióan élnek.

A vulkánkitöréseknél is nagyobb veszélyt jelentenek a földrengések. A sziget szinte teljesen vulkanikus eredetű, az ún. Pacifikus tűzgyűrű része. 38 működő, illetve inaktív vulkáni kúp gazdagítja a tájat. Közöttük a két legismertebb a Bromo és a Merapi, melyek a világ legveszélyesebb vulkánjai közé tartoznak. A vulkán 1930-ban okozott hatalmas pusztítást, akkor 13 falut törölt el a föld színéről, és 1300 ember halálát okozta.

<

Az eddigi adatok szerint 25 halálos áldozata és 14 sérültje van a kitörésnek, az áldozatok többsége a kitörő forró levegő és égési sérülések következtében vesztette életét. A tudósok már napokkal ezelőtt figyelmeztettek a Merapi várható kitörésre.

Elképzelhető, hogy a nagyjából ugyanebben az időpontban (hétfőn) bekövetkezett földrengés a szomszédos Szumátrán összefüggésben van a vulkánkitöréssel. A Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű rengés epicentruma a tenger szintje alatt 20 km-rel a Mentawai-szigetek közelében történt. A földrengés által előidézett szökőárban legalább 108 ember vesztette életét.

Forrás: Origo, BBC, Wikipedia

Szerző: Bodrogi Attila
Megjelent: 2010.10.27 17:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben