Kisebb földrengés a Vértesben

Ma reggel nyolc óra után pár perccel ismét megmozdult a föld a Vértes térségében, Budapesten is érezhető volt.

Hétfőn reggel 8 óra 6 perckor hazai viszonylatban közepes erősségűnek tekinthető földrengés rázta meg Csákvár és Oroszlány környékét. A rengés a felszínhez közel, kb. 5-6 km mélységben pattant ki, epicentruma a Vértes közepére, Kőhányáspuszta térségébe tehető. A rengést az epicentrum környékén, de még a  főváros nyugati területén is sokan érezték, ugyanakkor károkról egyelőre nem érkezett bejelentés. 

Az MTA GGKI Szeizmológiai Obszervatóriuma szerint a földrengés energiáját jellemző magnitúdó, azaz a Richter-skála szerinti érték 3,7 volt, míg a január végén Oroszlány térségében szintén sekély mélységben kipattant földrengésnél ez az érték 4,7 volt. Ez azt jelenti, hogy a ma reggeli földrengés során a Magyarországi viszonylatban erősnek tekinthető január végi, Oroszlány térségében kipattant rengés energiájának mintegy egyharmincad része szabadult fel.

A Vértes térsége hazánk földrengések által egyik legjobban érintett vidéke. A legtöbb földrengés itt, illetve a Komáromtól a Balaton keleti végéig húzódó zónában pattan ki. Emellett a fővárostól délre és Zala megye délnyugati részén valószínűbb hasonló, mérsékelt erősségű földmozgások előfordulása. 1810-ben Móron, 1985-ben Berhidán volt nagyobb károkat okozó földrengés. A januári nagyobb rengéshez hasonló 20-30 évente tapasztalható hazánkban.

Forrás: Origo, Magyarországi Földrengési Információs Rendszer

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.07.11 11:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést