Kiadós havat hozott az év vége a mediterrán országokba

Nagy havazásokat okozott a mediterrán térségbe beömlő fagyos légtömeg. Görögországban helyenként másfél méternyi hó hullott le.

Az elmúlt napok hazai télies hőmérsékleteiért felelős hideg légtömeg erős széllel tört be a mediterrán térségbe. Az itt található nagy nedvesség keveredve a magasban érkező fagyos levegővel több helyen okozott kiadós havazást Olaszország és Görögország magasabban fekvő pontjain.

A Földközi-tenger középső medencéjét elárasztó hideg levegő az ECMWF korábbi, 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésén. Forrás: WXCharts.com

Görögország

Az Égei-tenger térségében vasárnap alakult ki a "Zenobia" névre keresztelt mediterrán ciklon, ami sokfelé okozott heves esőzéseket, viharos, helyenként 100 km/h-t meghaladó széllökéseket. Az ország középső részének magasabban fekvő területein a kiadós havazás okozott gondokat. Athéntól nem messze, Erythres környékén a másfél métert is elérte a lehullott hó vastagsága. A hó több utat, köztük autópályát is járhatatlanná tett, és településeket vágott el a külvilágtól. A nagy mennyiségű csapadék miatt hirtelen megáradó Lilas folyó mentén evakulni kellett a lakosságot.

Képek az Erythres környéki állapotokról. Forrás: Forecast Weather Greece

Theba központja. Forrás: Forrás: Forecast Weather Greece

Olaszország

Dél-Olaszország több pontján is havazott. Savelli környékén 1000 méteres magasságban kiadósabb hómennyiség is összegyűlt. 

Forrás: Rete meteo amatori

Potenza városát is hó lepte be.

Forrás: Rete meteo amatori

Nagy pelyhekben hullott a hó Sziciliában is. 

Forrás: Passione Neve & Montagna

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.12.31 13:34


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett