Kezdődik a szezon

Pénteken a Duna-Tisza közén mozogtak zivatarok, csütörtökön a Nyírségben, az Alpokalján és Cegléd térségében is jégeső hullott.

Friss (21:40) - A cellák mostanra jelentősen legyengültek, és a felhőszakadást okozó csapadéksáv Záhony-Fehérgyarmat irányában haladva lassan elhagyja az országot. Az alábbi szép villámfotókat a Nyírségben végigvonuló zivatarláncról Christian2 nevű észlelőnk küldte be szerkesztőségünkbe, köszönjük!

Most éri el Nyíregyházát (19:30): Egy intenzív cella ezekben a percekben lépi át Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeszékhelyének városhatárát, heves villámtevékenységgel kísért felhőszakadást okozva. Az északkeleti cellák mozgása élőben nyomon követhető nagy felbontású radarképünk nyírségi kivágatán, illetve villámtérképünkön is. Roli530 észlelőnk fotója a jégesőről, köszönjük!

Fortyog a levegő északkeleten (18:10): Újabb cellák pattantak ki északkeleten, a Tisza-tó felett jelenleg is villámlik, a Miskolctól délkeletre és a Debrecentől nyugatra kialakuló zivatarokban is megjelentek az első elektromos kisülések.

Zivatar keleten, eső nyugaton (17:00): A Tisza-tó felé tart egy intenzív villámtevékenységgel kísért cella, míg a Dunántúlon és a főváros térségében többfelé csepereg az eső. Végre egy kis csapadékhoz jutnak az elmúlt időszakban oly szárazzá vált földek.

Hideg nyugat, meleg kelet (ma 16:35): Északnyugat felől elkezdődött a hideg beáramlása, ennek, illetve a csapadékos, borongós időnek köszönhetően hatalmas hőmérsékleti kontraszt alakult ki a nyugati és keleti országrész között. Az Alpokalján mindössze 10 fok van.

Sokfelé dörög még most is (csütörtök 23:15): A nyugati és északi területeken továbbra is zivatarok mozognak, a dörgések hangja és az enyhe éjjel egészen nyári hangulatot árasztanak magukból, a távoli villámok olykor egész nagy részeket világítanak be. A legtöbb helyen még mindig 14-16 fok van, ugyanakkor az északkkeleti és északnyugati, csapadékosabb területeken 10 fok köré hűlt a levegő.

A lecsapó villámok meghozták a fotósok kedvét is, gyönyörű képek érkeztek szerkesztőségünkbe. Az alábbiakat Bognár Józsefnek és Szemán Viktornak köszönjük!

 

Villámtevékenység nyugaton (csütörtök 19:20) Intenzív zivatarcella közelít Győr felé délnyugati irányból. Villámlokalizációs rendszerünk nagy számú lecsapó kisülést érzékel benne (ez élőben nyomon követhető főoldalunkon).

A várakozásoknak megfelelően ma végre beindultak a konvektív folyamatok: a Duna-Tisza közén, az Alpokalján, az Északi-középhegység térségében és keleten is többfelé alakultak ki zivatarok.

Egy-egy intenzív gócot jégeső és szélerősödés is kísért: a Nyírségben és a nyugati határnál is jegek potyogtak az égből. 

Kőszegszerdahelyről Simigla Ildikó facebook profilunkra borsó nagyságú jegekről küldött fotót (lásd jobbra).

"Jégeső esik több mint 20 perce Cegléden, borsó-mogyoró-lencse nagyságú felváltva. Hömpölyög a jég a vizen úszva, nem mindennapi látvány" - írta Váradi Andrea. A város felett egy rendkívül erős reflektivitású zivatargóc alakult ki, mely intenzív csapadékot hozott magával, ez az alábbi videón is jól látszik, melyet ezúton is nagyon köszönünk! Egy másik videó Nyírpazonyból érkezett hozzánk, mely itt tekinthető meg. Berencsiné Tóth Anitának köszönjük!

Feltörekvő gomolyok Karcagról - Sanyesz992 felvétele, köszönjük!

Egy gyönyörű zivatarcella távoli üllője Budapestről, a Római partról nézve. Cíclonerik fotója, nagyon köszönjük!

Az esti zivatarok alkalmával elmaradhatatlanok a villámfotók. Az alábbit óriási lecsapót Szemán Viktor készítette és küldte el nekünk! Köszönet érte!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.04.05 18:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban