Kezdődik a nyári időszámítás

Mára virradó éjjel kellett előretekerni a mutatókat, az elektronikus eszközök nagy része viszont automatikusan átállt.

Március utolsó vasárnapján, így idén ma hajnalban kellett átállítani az órákat nyári időszámításra. Szokás szerint hajnali 2 órakor kellett 3 órára előrecsavarni a mutatókat.

Az átállítással szerencsére egyre kevesebbet kell bajlódni: a számítógépek, laptopok és okostelefonok ugyanis már automatikusan beállítják a megfelelő időszámítást, a kézi utánállításra többnyire már csak a faliórák és régebbi karórák esetében van szükség.

Magyarország a Közép-Európai Időzóna (CET) részeként a télen használatos világidő (UTC) + 1 óráról tér a nyári időszámításra, mely a világidőhöz képest 2 órával "jár előbbre" (a világidőben szerencsére nincs óraátállítás).

Hazánkban 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere. Akkor még valóban tudtak energiát megspórolni, 33 évvel a bevezetés után ugyanakkor egyre inkább csak nyűgöt, ill. informatikai rendszerekben hibákat okoz a rendszer. További félreértésekre adhat okot, hogy tengerentúlon már március elején átállítják az órákat, ennek ismeretének hiányában könnyen elmulaszthatunk egy céges telekonferenciát, vagy lekéshetjük a repülőjáratot.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2013.03.30 15:19


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét
Még mindig átállítjuk az órát
Vasárnap indul a nyári időszámítás