Kezdődik a csillagászati nyár

Elérkezett a nyári napforduló időpontja, ezzel együtt az év legrövidebb éjszakája. Ma kezdődik a csillagászati nyár.

napforduló (latinul solstitium) fontos kifejezés a csillagászatban. A Napnak a Föld Egyenlítőjéhez viszonyított helyzetét fejezi ki. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő (é.sz. 23,5°), míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő (d.sz. 23,5°) fölött delel a Nap zenitben, azaz a napsugarak a Nap delelésének időpontjában merőlegesen érik a felszínt. Napfordulók alkalmával (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása valamilyen irányba megváltozik.

A nyári napforduló alkalmával a nappal, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszaka a leghosszabb, azonban a téli, illetve nyári napforduló ellentétes a Föld déli és északi felén. Vagyis amikor nálunk, az északi féltekén nyári napforduló van, az a déli feltekén élők számára valójában a téli napforduló és fordítva

Nyári napforduló alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát, vagyis a legrövidebb éjszakát adja.

 

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én vagy 22-én, míg a déli féltekén december 21-én vagy 22-én van. Az idei évben Magyarországon helyi idő szerint ma 19:17 perckor lesz a nyári napforduló időpontja.

Következzen néhány érdekesség a Nap jellemző pozíciójáról nyári napforduló idején

Az Északi-sarkon a Nap állandó magasságon, 23°-on kering, míg az Északi sarkkörön a Nap középpontja éppen az északi horizonton tartózkodik, anélkül, hogy lenyugodna. A Nap a déli horizont fölött 47° maga

sságban delel. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem nyugszik le. Magyarországról nézve a nyári napforduló idején a Nap 66° magasan delel, s csaknem 16 órán keresztül tartózkodik a horizont felett. A Ráktérítőn a Nap É 26°-on kel fel, 90° magasan, azaz a zeniten delel, majd É 26°-on nyugszik. A Nap 13,4 órán át tartózkodik a horizont felett. Az Egyenlítőn a Nap É 23°-on kel, É 67°-on delel, és É 23°-on nyugszik. A Nap 12 órán át tartózkodik a horizont felett. A Baktérítőn a Nap É 26°-on kel fel, É 43°-on delel, majd É 26°-on nyugszik. A Nap 10,6 órán át tartózkodik a horizont felett. A Déli sarkkörön a Nap középpontja éppen az északi horizonton tartózkodik, anélkül, hogy feljebb emelkedne. Ez az év egyetlen napja, amikor a Nap nem kel fel. A Déli-sarkon pedig a Nap nem kel fel, hanem 23°-kal a horizont alatt kering.

A nyári napforduló az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, a legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá. A magyar nép szokások szerint a kereszténység felvétele óta Szent Iván éjjeléhez (június 24.) kötik a nyári napfordulót.

Forrás: Wikipédia, Gothard Asztrofizikai Obszervatórium 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.06.21 11:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg
Félhavinál több eső esett néhol
Aranyköntösbe bújt este az ég