Kétszer gyorsabban olvad az Antarktisz

Az eddigi legrészletesebb tanulmány mutat rá, mekkora méretet ölt a kontinens olvadása és a tengerszint emelkedése.

Az Antarktiszon végzett legfrissebb kutatások megduplázzák a korábbi becsléseket, amik a jégtáblákból, jégselfekből származó veszteségeket mutatták. A néhány nappal ezelőtt publikált két új tanulmányban új adatokkal tárják fel az antarktiszi jégtakaró elmúlt évtizedekben lezajlott tömegveszteségét.

2016-os fotó a 60 méter magas Getz-jégselfről (forrás: NASA)

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatói műholdas felvételeket, valamint méréseket felhasználva feltérképezték, hogyan változott az Antarktisz partvonala az elmúlt 25 évben. A korábbi becslésekhez képest jóval komolyabb mértékben zajlott a jégtakaró csökkenése, gyorsabban mint, ahogy azt a természetes regenerálódás pótolná. Az 1997 óta gyűjtött adatok felhasználásával

a legújabb vizsgálatok dupla mértékű veszteséget adtak,

a nagyobb jégdarabok leválása az eddig gondoltnál nagyobb méreteket öltött, a jégselfek kétszer olyan gyorsan olvadtak. A veszteség 6 billió tonna helyett 12 billió tonnára tehető. A kutatók szerint pedig nem valószínű, hogy a század végére az Antarktisz újra eléri a 2000 előtti méretét.

Az Antarktisz jégtakarójának magasságában bekövetkezett változások 1985. és 2021. között. Piros: a jégmagasság csökkenése, kék: a jégtakaró olvadása az óceánvízzel való érintezés következtében, szürke: jégselfek (forrás: NASA)

A másik tanulmány részletesen bemutatja, hogy a vékonyodó jég miatt az óceánvíz hogyan terjed a kontinens belseje felé. Az új, kiegészítő beszámolók az eddigi legkomplexebb képet adják arról, hogyan változik a jeges kontinens mérete és a globális tengerszint-emelkedés üteme. Továbbá jobban érthetjük a hosszabb távú folyamatokat, ami segíthet felkészíteni minkent az éghajlatváltozás jövőbeli hatásaira.

Forrás: NASA Jet Propulsion Laboratory

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2022.08.15 17:29


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Olvad a hó a Kárpátokban, emiatt árad a Tisza és a Bodrog is
Csak lassan olvadozik a Balaton jege a január végi napsütésben
Hatalmas jégtáblát tépett le a szél a Balatonról