Kétméteres cunami Chilében

8,2-es földrengés rázta meg szerda éjjel Chilét, cunami is végsöpört. A rengés erősségéhez képest kicsik a károk.

Utórengés kisebb cunamival (csütörtök 7:22): 7,8-as erősségű, önmagában is jelentős utórengés alakult ki, mindössze 10 kilométerre Iquique városától nyugatra az óceánban magyar idő szerint hajnali 4 óra 43 perckor. A rengés egy kisebb cunamit váltott ki, a vízszint 74 centiméterrel emelkedett.

Hamarosan elérik a hullámok Hawai szigetét (szerda 13:05) - derül ki a PTWC, azaz a Csendes-Óceáni Cunami Veszélyjelző Központ frissen közzétett animációjából. A hullámok magassága azonban legfeljebb néhány tíz centiméter lehet.

Magyar idő szerint 1 óra 46 perckor (helyi idő szerint este) 8,2-es erősségű földrengés pattant ki Chile északi részétől 100 kilométerre nyugatra, az óceánban. A rengést még Bolíviában is lehetett érezni. A földrengés igen erős erejéhez képest enyhék a károk: csak vályogházak dőltek össze, ill. néhány út torlaszolódott el.

A földrengés hatására cunami is kialakult, Chile partjainál, Inquique-ben 2,1 méter magas vízszintemelkedést mértek. Elővigyázatosságból 900 ezer embert telepítettek ki, ennél ugyanis jóval magasabb hullámokra számítottak - írja az NBC News.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.04.02 10:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
Erős földrengés rázta meg Tajvant
Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést