Két üstököst fedezett fel júliusban egy magyar csillagász

Július 8-án és 14-én is egy-egy üstököst fedezett fel Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász.

Jelentős hazai vonatkozású csillagászati felfedezésre került sor a hónapban, ráadásul két alkalommal is: július 8-án és 14-én is egy-egy új üstököst fedezett fel Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász hazánk legnagyobb és legjobban felszerelt csillagvizsgálójában, a Piszkéstetői Obszervatóriumban.

Az elsőként július 8-án felfedezett üstökös a nemzetközi megerősítések után július 18-án kapta meg a hivatalos C/2024 N3 (Sárneczky) nevet, majd alig egy héttel az első felfedezést követően, július 14-én egy újabb apró égitest tűnt fel a teleszkóp keresőfelvételein, az előző üstököstől alig 6 fokra. A további vizsgálatok azóta igazolták, hogy egy újabb üstökös felfedezéséről van szó, amely a C/2024 N4 (Sárneczky) hivatalos nevét július 24-én kapta meg.

Mindkét égitest az északi égbolton, a Camelopardalis (Zsiráf) csillagképben látszik. Szabad szemmel nem láthatók, csak nagyobb távcsövekkel és fotografikus eszközökkel örökíthetők meg.

Ezzel a felfedezéssel hétről kilencre nőtt a magyar csillagászat története alatt felfedezett üstökösök száma,. Az egy héten belüli két új felfedezés pedig egyedülálló magyar rekordnak tekinthető.

Borítókép: A Nishimura üstökös siófoki csillagvizsgálónkból fotózva tavaly szeptemberben

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.07.29 20:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Pénteken eldől, hogy ősszel láthatunk-e üstököst az égen
Miniholdja is lesz a Földnek ősszel
Vasárnap kezdődik a csillagászati ősz