Két trópusi vihar is elérte Délkelet-Afrikát

Rövid időn belül a második ciklon okozott hatalmas károkat Mozambikban, és a szomszédos országokban.

Feljegyzések szerint soha nem fordult még elő, hogy egy szezonon belül két ciklon is elérje Délkelet-Afrikában Mozambik partjait. A déli félteke legerősebb viharaként számon tartott Idai-t alig egy hónapra rá ugyan azon a partszakaszon követte a szintén rendkívüli erősségű Kenneth.

A márciusban tomboló Idai ciklon után április végén a Kenneth trópusi vihar tarolta le a délkelet-afrikai országokat, a vihar alacsony nyomású központja ugyan már feloszlott, de a heves esőzés jelenleg is tart. A súlyosabb pusztítást a múlt héten tevékenykedő hurrikánokhoz hasonló, 4-es erősségű, Kenneth névre keresztelt ciklon végezte Mozambikban. Az utóbbi vihar miatt több mint 700 ezren kerültek veszélybe.

Műholdkép: Kenneth ciklon (NASA)

Infravörös műholdkép: Kenneth ciklon (NOAA20 VIIRS)

A korábban kialakult Idai ciklon szintén városokat tett egyenlővé a földdel, többezer család otthonát semmisítette meg. A helyiek közül sokan még vissza sem tértek az evakuálást követően házaikba.

Az újabb, erősebb vihar csütörtök éjjel érte el a partokat, ennek következtében újra földcsuszamlások és áradások jelentettek veszélyt az államra. Ismét tízezreket kellett evakuálni, áramkimaradás, leszakadt vezetékek, összeomló hidak és épületek teszik lehetetlenné a közlekedést, és zártak el falvakat, városokat a külvilágtól.

Lakóövezet a pusztítást követően (BBC News)

Egyes helyi meteorológiai szervezetek szerint az esőzés még napokig eltarthat, az átlagos éves mennyiség negyede is lehullhat a napokban. A hatóságok arra is esélyt láttak, hogy a ciklon új erőre kap a tengeren és ismét a partok felé veszi az irányt, ám szerencsére a jelenlegi adatok alapján nem várható az erősödés.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.04.28 14:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő