Két nap alatt két tucat tornádó csapott le az USA-ban

Erősen kezd a 2021-es tornádószezon az USA-ban. Rövid időn belül két tornádókitörés volt.

Berobbant a tornádószezon az USA-ban. Már az elmúlt hétvégén 21 tornádó csapott le Texas állam területén, most pedig itt az újabb tornádókitörés.

A mostani tornádókat produkáló hosszúéletű szupercellákért egy rövid hullámú teknő a felelős, melynek előoldalán meleg, nedves levegő érkezik a Mexikói-öböl felől. Ez adja a heves zivatarok üzemanyagát, és ehhez társulnak még többek között a magasban fújó erős szelek is, melyek nagy szélnyírásos környezetet biztosítanak a szupercellák kialakulásához. Az amerikai időjárás előrejelző központ ezért a várható tornádók miatt a legmagasabb (high risk) figyelmezetést adta ki szerdán Alabama állam jelentős részére.

Az előrejelzések be is igazolódtak: a NOAA csütörtök délelőtti jelentése 24 tornádóról számol be, ebből legalább 15 Alabama állam területén ért földet. Közülük volt olyan, ami sajnos lakott terülteket is elért és jelentős anyagi károkat okozott. A tornádók mellett persze károkozó jégesőkről és szélről is sok jelentés érkezett.

 

Forrás: EPIC STORMS / Youtube

A veszélyes időjárási helyzet miatt az amerikai időjárási szolgálat, a NOAA elhalasztotta a szerdára tervezett GFS modellfrissítését is.

Borítókép: Wikipedia Commons

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.03.18 13:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Hó és jég, reggel dér fehérített