Két évszak egy nap alatt

Szerdán 12 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki hazánk nyugati és északkeleti tájai között. Délnyugaton közel 10 fokig melegedett a levegő.

Óriási különbségek jellemezték hazánk szerdai időjárását. Északon, északkeleten igazi téli idő tombolt. A hőmérséklet fagypont alatt alakult, helyenként a -5 fok volt a legmelegebb. A fagyhoz felhős, borongós idő társult, és több helyen szállingózott a hó is. 

Ám ha nyugat felé haladva átléptük az Esztergom-Kecskemét-Békéscsaba vonalat, akkor hirtelen kora tavaszias időjárást tapasztalhattunk. A hőmérséklet többfelé meghaladta az 5 fokot, sőt délnyugaton néhol 8-9 fokot is mérhettünk. A délnyugati és északkeleti tájak között

10-12 fokos hőmérséklet-különbség

alakult ki.

A felszínközeli légréteg felmelegedése labilizálta a légkört a Dunántúl felett, ami kedvező feltételeket teremtett a konvektív (függőleges légáthelyeződéssel járó) folyamatok számára. Így több helyen alakultak ki záporok, hózáporok, néhol hódarazáporok is előfordultak. 

Webkameráink felvételei a délelőtti, Balaton környéki záporokról. 

Üzemeltető: Hotel Lido

Üzemeltető: Incom Technologies Kft.

Nyarat idéző gomolyfelhők Győr környékéről.

Üzemeltető: Nagytitus

Látványos virgák, mammák kísérték a nyugat-dunántúli csapadékgócokat. 

Üzemeltető: Microweb Internet - Remicro Kft.

Éva fotója Zalaegerszegről, köszönjük!

A Pécs környéki Hosszúhetényben kiadós hódara (graupel) zápor hullott. Ez a csapadékelem lényegében a hókristályok és a jégszemcsék között képez átmenetet. Általában nagy túltelítésnél és erős feláramlásnál jön létre. Jellemzően november és április között fordul elő.

Dorina997 fotója, köszönjük!

Mitől jött létre ez a nagy időjárás-különbség?

A jelentősen eltérő időjárást a Kárpát-medence domborzati adottságainak köszönhetjük. Az őszi, téli időszakban nyugatias áramlásnál gyakran megfigyelhető, hogy a Kárpátok vonulatai feltartóztatják a nedves levegőt, ami csapdába esik a medence keleti felén. A kialakuló alacsony szintű rétegfelhőzet alatt konzerválódik a levegő, melynek hőmérséklete gyakorlatilag alig változik, mivel sem erősebb légmozgás, sem a napfény melegítő hatása nem érvényesül. 

A Dunántúlon ezzel szemben mindig szelesebb, enyhébb az idő. A Kisalföldön át benyomuló nyugati szeleket gyakran élénk, erős lökések kísérik. Ez a légkör átkeveredését, ezzel együtt az alsó légréteg melegedését idézi elő. Ehhez adódhat még hozzá az Alpok keleti lejtőin alábukó főn szél is, ami további melegedést eredményez a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain.

Az ICON modell szerdán 12 UTC-re (13 óra) vonatkozó előrejelzései jól megjelenítik a fent leírtakat.

Forrás: Windy.com

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.01.09 21:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy