Intenzív csapadék jött éjjel

A szombatról vasárnapra virradó éjjel hazánkban lehulló, felhőszakadás intenzitású csapadék a hóolvadásból fakadó vízmennyiséget tetézi.

Tovább árad a Kürtös-patak Zalában(13:25): Zalancelot képei Magyarszerdahelyről, köszönjük!

Intenzív csapadékhullám (05:30) Leginkább felhőszakadáshoz hasonlítható, többé-kevésbé folytonos, intenzív csapadékhullás jellemezte hazánkat a nyári időszámításra történő átállás éjjelén. A hónyuszik talán elolvadnak, ám az árvizek és belvizek rendkívüli károkozásának esélye folyamatosan és ijesztő mértékben nő tovább. Radar-korrelált csapadéktérképünk:

 

Áradás a Mecsekben - (Völgységi Patak vízgyűjtő) - A Vízmező Kft. felvétele, köszönjük!

Áradnak a folyók, a belvíz is egyre nagyobb teret hódít (13:30): Tegnap hajnal óta az ország nagy részén ismét jelentős mennyiségű - hazánk déli felén helyenként 30 milliméternél is több - csapadék hullott, melynek követketében több folyón ismét árhullám indult el, a Kapos folyó vízszintje például Dombóvárnál harmadfokú árvízvédelmi készültséget ért el, de jelentősen árad a Sajó, valamint több vízfolyás Baranya megyében is - tájékoztat a Híradó oldala. A belvizes területek nagysága is tovább növekedett.

Az alábbi fotókat Bodrogi Attila és Rutinos nevű felhasználónk készítette Hódmezővásárhelyen a belvíz térhódításáról, illetve Kurdon az áradó Kaposról, köszönjük!

Előzmények

Baljós előjeleket vetített előre a pár nappal ezelőtti kiadós havazás, a Kárpát-Medencében ugyanis rengeteg víz halmozódott fel, mely az olvadást követően árvizeket okozhat folyóinkon.

A sokévi átlag felett alakul a Duna, a Sajó, a Bódva és a Hernád vízgyűjtő területén felhalmozódott vízmennyiség - jelezte az Országos Vízügyi Igazgatóság vezetője. Molnár Béla beszámolója szerint a Mura és a Dráva völgyeiben óriási hókészlet halmozott fel, ugyakkor komoly árvízre szabályos olvadás mellett egyelőre nem készülnek - írja az Index.

További kockázatot rejtenek a következő napok is. A legfrissebb előrejelzések szerint hétfő éjfélig országosan további 30-50 milliméter csapadék hullhat (jobbra), a jövö hét is esősnek ígérkezik, így áprilisra az éves átlagos csapadékmennyiség közel fele is lehullhat.

Jobbra: a következő 4 napban lehulló csapadékmennyiség (forrás: GFS/Wetterzentrale)

Az előrejelzések szerint árvízvédelmi készültség lesz szükséges a Kraszna, a Túr, a Bodrog, a Sajó, a Hernád, a Körösök és a Tisza felsőbb szakaszain is.

Az árvizi helyzetről rendszeresen beszámolunk majd.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.29 0:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza