Késő nyári vihar

Felhőszakadás, viharos szél kísérte a szombaton átvonuló hidegfrontot, este instabilitási vonal söpört végig hazánkon.

Frissítve (0:16): Az előrejelző modellek - köztük az Időkép WRF modellje szerint is - valóban végigvonult az országon egy instabilitási vonal, záporesőt, zivatarokat okozva. Az előrejelzés szerint reggeli órákban keleten várható még csapadék, nyugat felől fokozatosan csökken majd a csapadékhajlam.

Frissítve (22:41): A radarképen még mindig tökéletesen látszik az a szabályos instabilitási vonal, mely a Dunántúlon keletkezett és már a Tisza vonalánál jár. A vonal kb. 100km-t tett meg anélkül, hogy széthullott volna, élettartama már meghaladja a 2 órát.

Frissítve (20:50): Jelenleg a Duna-Tisza közén tart a zivatarvonal, az intenzívebb gócoknál lecsapó villámokról is beszámolnak a jelentések. Az országban az élénk északkeleti szelet továbbra is erős lökések kísérik, tavainknál még mindig másodfokú viharjelzés van érvényben.

Frissítve (20:26): A radarképen és a műholdképen is szépen látszik, ahogy az országot szinte kettészeli egy instabilitási vonal, mely mentén zivatarok alakultak ki, és egységesen haladnak keleti irányba.

Frissítve (19:00): Jelenleg az ország középső feléről záporesőről, helyenként zivatarról érkezik észlelés, a többi részen erősen felhős, borult az ég, helyenként még élénk északi, északnyugati szél fúj.
Pécsett délután a kialakult zivatar mellett erős szélviharról számolt be egy észlelőnk.

Frissítve (17:15): Nyíregyházán is felhőszakadás volt, a zivatart a város több pontján áramkimaradás kísérte.

Frissítve (17:10): "Bajba jutott vitorlázókat mentenek folyamatosan szombaton a Balatonból a viharossá vált időjárás miatt"- olvashatjuk az Indexen. A viharos széllökéseknek köszönhetően továbbra is másodfokú a viharjelzés.

Frissítve (16:55): A zivatarok már a határszélen mozognak, nyomukban erős lehűlés tapasztalható. Hazánktól nyugatra (Olaszországban), illetve délnyugatra - Szlovéniában és Horvátországban - is számos góc pattant ki az elmúlt órákban.

Frissítve (16:30): Hazánkban jelenleg a legnagyobb hőmérséklet-különbség 22,2°C! Hajagon ugyanis 12,6°C-ot, míg a Szegedtől északkeletre fekvő Szikáncson 34,8°C-ot mutatnak a hőmérők.

Frissítve (16:25): A Dunántúlon mindenütt borult égboltra, a Duna-Tisza közén erősen felhős égre tekinthetünk fel. Délkeleten még mindig elő-előbújik a nap, míg hazánk északkeleti felén a zivataroké a főszerep. Várjuk fényképeiket!

Frissítve (16:05): Igen erős konvergenciavonal alakult ki északkeleten, mely mentén a zivatarok vonalba tudtak rendeződni. A cellák tovább erősödtek, igen erős reflektivitással rendelkeznek.

Frissítve (15:40): Hajdúnánásról felhőszakadást jelentett észlelőnk, rövid idő leforgása alatt mintegy 30 mm csapadék hullott a városra (lásd a képen).

Frissítve (15:25): A jelenleg hazánk északkeleti részén (Nyírségben) mozgó zivatarokat akár nagy mennyiségű csapadék is kísérheti, itt ugyanis elegendő kihullható víz és igen erős konvergencia segíti ezek kialakulását.

Frissítve (15:15): Az északkeleti cellák most már folyamatosan pattannak ki, a konvergenciavonal szlovákiai részén is megtalálhatóak. A műholdképen is szépen látszódnak a több km magasságig felnyúló felhők, az egyik legerősebb góc épp Nyíregyháza felé tart.

Frissítve (14:55): Az egész ország területén citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Viharos szélre, zivatarokra, helyenként felhőszakadás előfordulására hívják fel a figyelmet.
Mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés érvényes, legfőképpen az élénk szél miatt a tavakban tartózkodni tilos!

Frissítve (14:47): Nyugaton, a Balatontól északra több helyen záporeső esik. Eközben északkeletre is elért a hidegfront egy része,  zivatarcellák alakultak ki, és a hőmérséklet is elkezdett csökkenni. Pár órával ezelőtti 30°C mostanra 23°C-ra csökkent és a szél is megélénkült.

Frissítve (13:45): Balatonfüreden és Balatonmáriafürdőn a legerősebb széllökések a 80 km/h-t is elérik. Tarajos hullámok vannak a tavon, fürödni továbbra is szigorúan tilos! Jelenleg a Bakony és a Mecsek lábánál, valamint északkeleten a Tisza mellett mozog egy-egy erősebb cella.

Frissítve (13:15): Délnyugaton a hidegfront vonalától függetlenül több zivatarcella is kipattant, a labilis légkör, a napsütés által felmelegedett felszín, és a levegő nedvességtartalma miatt.

Frissítve (12:55): A Balaton környékén több helyen is viharos széllökéseket regisztráltak, a legerősebb 76 km/h-s volt, ezt az OMSZ mérőműszere rögzítette Balatonfüreden.

Frissítve (12:35): A radarképen látszik, ahogy Szlovénia-Horvátország felől újabb csapadéksáv közelít a délnyugati határszél felé. A kiterjedt csapadéksávban megerősödött zivatarcellák alakultak ki.

Frissítve (12:05): A Dunakanyarban kialakult cella után most újabb cellák alakultak ki a Balatonnal párhuzamosan, észak, északnyugati irányban. Ezekről a területekről megélénkülő szélről és zivatarokról számolnak be észlelőink.
A Balatonnál továbbra is másodfokú viharjelzés, a térségben citromsárga riasztás van érvényben!

Frissítve (11:15): A várakozásoknak megfelelően a front hatására már most hatalmas különbségek vannak az országban mérhető hőmérsékletek között; míg északnyugaton 16-17°C körül alakulnak, addig délkeleten 31-33°C-ot mutatnak a hőmérők. A legalacsonyabb hőmérsékletet per pillanat a Kendig-csúcson található mérőállomásunk mutatja, ott 13°C van.

Frissítve (10:00): A Balaton környéki cellák valamelyest gyengültek, ugyanakkor a Dunakanyarban kipattant egy-egy erősebb góc.

Frissítve (9:55): A lent látható káprázatos panorámaképet a Balatontól nyugatra fekvő város, Pacsa dombjairól fotózta le észlelőnk, köszönjük! Továbbra is várjuk észlelési fényképeiket!

Frissítve (9:45): A front mentén a Dunántúlon gyönyörű zivatarlánc alakult ki, mely ezekben a percekben a Balatonnál jár, fokozatosan helyeződik át kelet felé. Vonulását heves villámtevékenység, és egyelőre csak erős széllökések kísérik. A magyar tengeren másodfokú viharjelzés van érvényben, hatalmas hullámokat korbácsol a szél, fürödni szigorúan tilos!

Frissítve (9:40): A nyugati országrészben több helyről kaptunk felhőszakadásról jelentést, melyet minden esetben lecsapó villámok sorozata és szélerősödés kísért.

Szombaton egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely hatására zivatarok kipattanására készülhetünk. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, jégeső, valamint viharos szél kísérheti, de az északnyugati szél zivataroktól függetlenül is megerősödhet.

A front hatására hatalmas különbségek lesznek az országban mérhető hőmérsékletek között; míg északnyugaton a maximumok 18-19°C körül alakulnak, addig délkeleten akár 33-34°C-ot is mutathatnak majd a hőmérők.

A hidegfront hatására az arra érzékenyeknél a reumatikus panaszok erősödnek, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, a görcsös hasi panaszok is ilyenkor újulnak ki leginkább. Gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. Az asztmatikus betegséggel élők állapota is rosszabbodik, jobban fulladnak.

Mindenképpen kiemelendő legalább egy, a fronttal járó pozitív hatás is, ez pedig a légszennyezettséggel kapcsolatos. Az elmúlt napokban Pécsett és Budapesten is az egészségügyi határérték felett alakult a szálló por koncentrációja, az északkeleti országrészben szintén erősen szennyezett a levegő. A szombati hidegfronttal járó csapadékos, szeles időjárás hatására azonban jelentősen javulni fog a levegő minősége.

A holnapi események kiváló alkalmat nyújtanak az Időkép egyik saját fejlesztésének, az SMS viharriasztásnak élesben történő tesztelésére! E szolgáltatásunk hivatalosan szeptember 1-jétől indul, az addig tartó kísérleti időszak mindenki számára teljesen ingyenes. Ha bármilyen problémájuk, észrevételük van e szolgáltatással kapcsolatban, kérjük jelezzék a shop@idokep.hu címen! Köszönjük!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.08.28 13:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést