Keresik a meteor kráterét

Vasárnap este 23 óra 25 perckor fényes tűzgömb robbanhatott Magyarország keleti vidéke fölött, melyet webkameráink is rögzítettek.

Február 28-án 23 óra 25 perckor fényes tűzgömb robbanhatott Magyarország keleti vidékei fölött - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A jelenséget követő fényvillanást Gebei Gergely, ceglédberceli moderátorunk webkamerája is rögzítette.



**************************** FELHÍVÁS***************************

"Kedves Észlelők! Kérek mindenkit, aki szem-, fültanúja volt a fényes bolidának, hogy az adatok tudományos feldolgozása érdekében vegye fel velem a kapcsolatot. Kellene az észlelés helyszíne, a legnagyobb fényesség iránya (észak 0 fok, kelet 90 fok) és magassága fokban. A tűzgömb haladási irány (pl. balról-jobbra 30 fok lejtéssel). A villanás és a hanghatás közötti idő. Aki hozzáfér kameraképhez, amin a villanás látszik, netán tárgyak árnyékot is vetnek, azok nagyon lényeges lennének.


Köszönettel: Berkó Ernő"


Talán többeknek ismerős lehet Berkó Ernő, a MCSE tagjának neve, hiszen egy kisbolygót is elneveztek róla. Kérjük, aki tud, segítsen! Elérhetősége a következő: berko@is.hu


Friss: még jobb videót találtak (RTL Klub)


Kapcsolódó hírek:

Tűzgömb robbant Magyarország fölött? (Magyar Csillagászati Egyesület)

Egyértelműen meteor volt a csillagászok szerint ([origo])

Egy újabb animáció Csehországból, melyen feltehetőleg a jelenség nyoma látható (Martin Popek felvétele)

 

"Tegnap este Tardonán (Borsod megye) úgy 23 óra 30 perc körül hatalmas sárgás fényű fényjelenségre lettem figyelmes a házam ablakából. A fény az É-Ék-i irányból a teljes égboltot bevilágította. Mivel a fényjelenség Kazincbarcika irányából jött, így hirtelen arra gondoltam, hogy esetleg a BorsodChemmel történhetett valami baj.


Fazzi Daniella és Vass Gábor (Örkényi Kuckó Állatotthon Alapítvány, Moszkvai Őrkutya Fajtamentés) videóján a villanás és maga a csóva is látszódik, köszönjük!

 

Kimentem a házam tornácára, de a fényjelenség folytatása elmaradt. Mikor a házba bementem, a nagy fényt követően cca. 2-3 perc múlva égzengésre hasonlító morajló hangot hallottam,a fényesség irányából. újból kimentem az udvarra, de további hangot nem hallottam. Az égbolton rétegzett felhőket láttam csupán, így a villámlástés az égzengést kizártnak tartottam.

Ma ügyfeleimmel beszélgetve többen is jelezték az általam is leírt jelenséget. Tardonán többen is hallották a morajló hangot. Putnokon is észlelték a jelenséget, valamint volt kolléganőm (Fónagy Beáta) Nagymamája, Kelemérben a hang hatást még jobban érzékelte, mert nála még az ablak üvegek is megremegtek. A Boon honlapon beszámoltak a jelenségről, így most már nem csak halucináció volt az általam észleltek. A híradásokban nem találtam utalást a február 28.i különös égi jelenségről. Nem tudni, hogy robbanás vagy ténylegesen valami égi esemény történt az éjszaka folyamán" - jelentette szerkesztőségünknek  Salétli György észlelőnk.

 

"Miskolci lakásunkban vasárnap éjszaka fél 12 körül szellőztettem. Amikor bementem, hogy bezárjam a keletre néző ablakot, megdöbbentem és megijedtem a kinti fényes égbolttól. Azt nem tudom, meddig tartott, mert amikor megláttam, már fényes volt, utána nagyon hamar elmúlt. Az ablakot bezártam és kicsit jöttem-mentem a lakásban, majd visszamentem az ablakhoz, hogy megnézzem, vihar lesz-e, bár a jelenség nem hasonlított villámlásra, sőt, látszott, hogy a felhőzet csak egész vékony. Úgy két perc is eltelhetett, amikor tompa, elhúzódó morajlást hallottam. Számolgattam, hogy ez igen messziről jöhetett. Aztán meg is ijedtem, Sajóbábony, Kazincbarcika, Tiszaújváros vegyi gyárai jutottak eszembe" - számolt be nekünk egy neve elhallgatását kérő miskolci olvasónk.

 


Djhesa észlelőnk videója:


Magyar Csillagászati Egyesület honlapján látható Dusan Vaverka felvétele, mely a csehországi Brno mellől készült, és valószínűleg a tűzgömb nyomát mutatja (a képet Lukáš Shrbený juttatta el a MCSE szerkesztőségébe, lásd jobbra).

 

Várjuk észlelőink további tapasztalatait, fényképeit, észrevételeit, amit a jelenség során esetleg megfigyeltek! Köszönjük! (E-mail: idokep@idokep.hu)

Tegnap este Tardonán(Borsod megye) úgy 23 óra 30 perc körül hatalmas sárgás fényű fényjelenségre lettem figyelmes a házam ablakából. A fény az É-Ék-i irányból a teljes égboltot bevilágította. Mivel a fényjelenség Kazincbarcika irányából jött, így hirtelen arra gondoltam, hogy esetleg a BorsodChemmel történhetett valami baj. Kimentem a házam tornácára, de a fényjelenség folytatása elmaradt. Mikor a házba bementem, a nagy fényt követően cca. 2-3 perc múlva égzengésre hasonlító morajló hangot hallottam,a fényesség irányából. újból kimentem az udvarra, de további hangot nem hallottam. Az égbolton rétegzett felhőket láttam csupán, így a villámlástés az égzengést kizártnak tartottam. Ma ügyfeleimmel beszélgetve többen is jelezték az általam is leírt jelenséget. Tardonán többen is hallották a morajló hangot. Putnokon is észlelték a jelenséget, valamint volt kolléganőm (Fónagy Beáta) Nagymamája, Kelemérben a hang hatást még jobban érzékelte, mert nála még az ablak üvegek is megremegtek. A Boon honlapon beszámoltak a jelenségről, így most már nem csak halucináció volt az általam észleltek. A híradásokban nem találtam utalást a február 28.i különös égi jelenségről. Nem tudni, hogy robbanás vagy ténylegesen valami égi esemény történt az éjszaka folyamán.  Salétli Györg

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.03.01 17:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény