Kellemetlen hétvége jön

Hétvégén egy mediterrán ciklon hatására csapadékos, szeles időben lesz részünk, vasárnap újra havazhat.

Jelentősen megenyhült a hét közepén időjárásunk, csütörtökön a napos, szeles időnek köszönhetően az ország legnagyobb részén 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, kivételt inkább csak az északi, északkeleti területek képeztek. 

A mai viszonylag még kellemesnek mondható idő után hétvégére jelentősen elromlik időjárásunk, ugyanis egy Földközi-tenger középső medencéje fölött kialakuló mediterrán ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú, szombaton még enyhe, majd vasárnap már hideg levegő áramlik fölénk.  

Szombaton már országszerte borongós reggelre ébredhetünk, sokfelé kell esőre, záporokra készülni, és napközben is marad a szürke, sokfelé esős idő, több helyen hullhat jelentős mennyiségű csapadék. Délnyugaton-délen akár zivatar is kialakulhat. Napközben még marad az enyhe idő, főként a déli megyékben a hosszabb csapadékszünetek idején akár 13-14°C is lehet, északabbra ennél jóval hűvösebb időre van kilátás. A légmozgás délutántól a Dunántúlon már északnyugatira, északira fordul, mellyel megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása Magyarország területére, így estefelé északnyugaton már havas esőre, havazásra vált a halmazállapot, miközben a szelet egyre többfelé viharos lökések kísérhetik, így igen kellemetlen körülményekre készülhetnek az útra kelők.

Vasárnapra virradóra a hideg levegő fokozatosan eléri keleti területeinket is, így reggel már errefelé is egyre inkább havas esőre, havazásra ébredhetünk, miközben nyugaton, északnyugaton már szűnni kezd a csapadék. Napközben elsősorban a Dunától keletre várható egyre inkább havazás, jelentősebb hótakaró az átmelegedett talajfelszín és a szombaton lehulló eső következtében inkább csak a magasabban fekvő területeken alakulhat ki, síkvidéken elsősorban átmeneti hóréteg képződhet. A Dunántúlon továbbra is tombolni fog a szél, emellett a Dunától keletre is számítani kell élénk, erős széllökésekre. Jelentősen lehűl a levegő, napközben szinte nem is emelkedik a hőmérséklet, jellemző lesz a kevéssel fagypont fölötti hőmérséklet.

A jövő hét első napjaiban is marad a változékony, szeles, olykor csapadékos idő. Keddre ismét jelentősebben megenyhülhet a levegő, majd szerdára egy újabb mediterrán ciklon érkezhet.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Kovács Natália, Pallai Mariann és Apacika fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.01 12:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett