Kelet-Ázsia több szigetét is elmoshatja a Khanun tájfun

Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének a fele eshet többfelé, de a tenger felett akár 1000 mm eső is kihullhat.

A következő egy-másfél hét időjárását a Kelet-kínai-tenger térségében, valamint Japán déli felén a Khanun tájfun határozza meg. Japánban már nagyjából háromnegyed millió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására az érkező tájfun miatt. Bár hazánktól nagyon messze van, mégis fontos említést tenni erről a nem mindennapi trópusi képződményről.

A Khanun tájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

A következő napokban a tájfun a Keleti-kínai-tengeren tombol majd, aztán egy éles irányváltást követően északkelet felé veszi az irányt, és Japán déli részére is lecsap a jövő hét első felében. A Japántól délre, délnyugatra fekvő kisebb szigetekre, valamint Tajvanra is özönvízet zúdít Khanun a kövezkező 3-5 napban, többfelé 300-400 mm,

helyenként 400 mm-nél is több eső eshet,

ami Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének körülbelül a fele. Emiatt a térséget hatalmas árvizek és földcsuszamlások sújthatják. A jövő hét első felében, illetve közepén pedig Japán déli felén okozhat hatalmas esőzéseket a tájfun, sokfelé 200-300 mm eső eshet, de itt is lesznek olyan tájegységek, ahol akár 400 mm körüli csapadékra is számítani kell, így itt is nagy árvizekre és földcsuszamlásokra kell számítani. Nem elhanyagolható, hogy az előrejelzések szerint

a meleg, nagyjából 29°C-os Kelet-kínai-tenger felett akár 1000 mm eső is kihullhat a következő pár napban a tájfunból,

ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 1000 liter eső esik.

Özönvízzel és hatalmas hullámokkal csaphat le Khanun | Fotó: Illusztráció

A térség szigeteire, valamint majd Japán déli részére is 150-170 km/h-s széllökésekkel csaphat le Khanun, de a nyílt víz felett a 200 km/h-t is meghaladhatják a legerősebb lökések. A tomboló szél károkat okozhat az épületekben, infrastruktúrában és a természetben is. A tájfun miatt hatalmas, helyenként akár 10 méternél is magasabb hullámok ostromolhatják a szárazföldi partokat.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Illusztráció


Éltél már át trópusi ciklon okozta vihart?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.08.02 14:33


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Újra 20 fok felett
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett