Kékszalag 2011

Másodpercenként frissülő széltérképpel készültünk az idei versenyre, lássuk, milyen időre van kilátás.

Frissítve (19:57) Villámlokalizációs hálózatunk már több, mint 3000 lecsapó villámot regisztrált a nyugati határunkat súroló zivatarláncban, amely - ha tovább tolódik befelé - 1-2 órán belül elérheti a Balatont és az ott zajló Kékszalag kevésbé fürge vitorlásait. Radarképünk továbbra is élőben követhető!

(Nagyítható pillanatkép jobbra)

Frissítve (12:24)  - Keszthelyi radarunk intenzív zivatarcellát érzékelt nyugati határunk mentén, amely már be is lépett az országba és gyorsan halad Észak-keleti irányba. A percenkénti rissítésű radarképünk Balaton térségi kivágata a verseny ideje alatt "Kékszalag" különkiadásként végig, élőben nyomon követhető a verseny ideje alatt.  

Idén egy igazi specialitással készültünk a minden júliusban hagyományosan megrendezett balatoni vitorlásversenyre. A kísérleti, élő (másodpercenként frissülő) szélmérőink közül a verseny idejére nyilvánosságra hozott szenzororok közül a Balatonkenesén működőt a Hotel Marina Port-nak és a Litkey Sailing team-nek köszönhetjük; A siófoki mérőpontot a Hotel Beach*** biztosítja; a Balatonszemesen működő érzékelőt a Szemesért Kht., a Keszthelyen találhatót pedig a Hotel Helikon Sport-, Konferencia és Wellness szálló üzemelteti (amely egyben dunántúli radarunknak is helyet ad). 

A térképen az Időkép országszerte telepített, közel 70 másodperces szélmérője közül 6 balatoni - a keszthelyi, a balatonszemesi, a siófoki, kenesei, tihanyi és zánkai szélmérő élő adatai láthatóak. A mérőpontoknál a bal felül megjelenő szám a pillanatnyi mérést mutatja, míg a jobb alsó az elmúlt 10 percben mért maximumot, mindkettőt km/h mértékegységben megadva.

Balatoni webkameráink »

Balatoni hőtérképünk »

Csütörtökön reggel 9 órakor immár 43. alkalommal fog elrajtolni Európa leghosszabb távú tókerülő versenye, ahol a vitorlásoknak körülbelül 180-200 km-t kell megtenniük a célig. Lássuk, idén milyen időre, milyen szélviszonyokra készülhetnek az indulók!

Csütörtökön kora délelőtt, a rajt pillanatainál még a helyi hatások fogják meghatározni a széljárást, ekkor többnyire keleti-északkeleti irányú, ám gyenge vagy mérsékelt szélre van kilátás. 

Később aztán egy hidegfront éri el a térséget, 11-12 óra felé már lassan észak-északkeleti irányúra fordul a szél és megélénkül, délután pedig már erős széllökések is előfordulhatnak. Késő délutántól záporok, zivatarok is kialakulhatnak a térségben.

Az éjszakai órákban északi-északnyugati szél várható, melyet továbbra is erős lökések kísérhetnek, de egy-egy 60-65 km/h-t elérő, viharos  széllökés sem kizárt. Pénteken reggel még élénk lesz az északi-északnyugati szél, napközben sem várható számottevő változás. Az esti-éjszakai órákban mérséklődik a szél, szombaton reggel is gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A sportolóknak sikeres  versenyzést és jó szelet kívánunk!

Szerző: Időkép
Megjelent: 2011.07.13 14:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Aranyköntösbe bújt este az ég
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött