Kék színű láva folyik egy vulkánból Indonéziában

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. És a bolygónk legsavasabb tava is ennek köszönhető.

Indonéziában Jáva szigetén van egy nagyjából 22 kilométer hosszan elnyúló vulkáni komplexum, melynek neve Kawah Ijen. A vulkán különlegessége, hogy a megszokott vörösen izzó láva helyett kék színű láva folyik belőle - olvasható az IFLScience oldalán. Minden bizonnyal ez az egyetlen olyan vulkán bolygónkon, melynek kék színű a lávája.

Kép forrása: Thomas Fuhrmann

Miért kék a Kawah Ijen vulkán lávája?

A magyarázat meglepően egyszerű. Egy mindenki által ismert kémiai elem okozza, a kén. A vulkán kőzeteinek ugyanis nagyon magas a kéntartalma. Amikor a vulkán izzó lávája megolvasztja ezeket a kőzeteket, akkor kén szabadul fel, ami egyből el is ég. Valójában tehát a kén égés adja a kék színt, ezért látszik kék színűnek a láva. Éjjel gyönyörű látványt nyújt a kéken izzó láva, nappal azonban nagyon nehéz megfigyelni.

Viszont ne feledjük!

A kén égése során erősen mérgező gázok keletkeznek, mint például a kén-dioxid, és jutnak a levegőbe. Emiatt a turisták csak gázmaszkban közelíthetik meg a tűzhányót. Sajnos az ottani kénbányászok közül sokan szenvednek súlyos légszőszervi betegségekben a megfelelő védőeszközök hiánya miatt, ugyanis sokszor csak egy ruhadarabbal fedik el szájukat.

Kép forrása: CEphoto, Uwe Aranas

Amikor alszik a vulkán, és nem tör fel láva belőle, akkor a kráterében egy gyönyörű türkizkék színű tó keletkezik. Ez a tó bolygónk legsavasabb tava, közel 0-ás pH-értékkel. Ilyen savas vízbe életveszélyes lenne belemenni, így úszásra sem alkalmas a csodálatos látvány ellenére.

Borítókép forrása: Thomas Fuhrmann


Jártál már valaha vulkán közvetlen közelében?

◎ Igen

◎ Nem

◎ Nem, de tervezem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.03.22 16:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne