Katrina évfordulóján csap le az Ida hurrikán

New Orleans térségében 4-es erősségű hurrikánként érhet partot vasárnap.

2005. augusztus 29-én helyi idő szerint a hajnali órákban érte el az USA déli partvidékét a Katrina hurrikán New Orleans térségében. A hurrikán okozta pusztítást az egész világ ismeri.

Most napra pontosan 16 évvel később, tehát augusztus 29-én (vasárnap) helyi idő szerint a délutáni órákban ismét hurrikán csaphat le erre a térségre. Az Ida hurrikán a hétvégén a Mexikói-öbölben tovább erősödik, és

várhatóan 4-es erősségű hurrikánként érhet partot New Orleans térségében, a várostól nem messze nyugatra.

Az Ida hurrikán várható útvonala és a benne várható széllökések sebessége (Animációhoz a térképek forrása: Wxcharts.com)

A jelenlegi számítások szerint a hurrikánban a partot érésekor a szél sebessége elérheti akár a 220 km/h-t, valamint heves esőzések kísérik majd útját. A tengerpartot akár 3-4 méter magas hullámok is ostromolhatják, áradások alakulhatnak ki, a víz pedig elöntheti az alacsonyabban fekvő területeket. Emiatt Louisiana, Mississippi és Alabama állam partmenti területein már megkezdték a felkészülést a hurrikán érkezésére, és elrendelték a szükséges intézkedéseket.

Az Ida hurrikán várható útvonala időpontok alapján (magyar idő szerint), valamint a várható erőssége. Pirossal kiemelve a partot érésekor várható erőssége. (Forrás: Zoom.earth/storm)

Az Ida hurrikán az idei szezonban a 9. trópusi vihar az Atlanti-óceánon, amely nevet kapott.

Borítókép forrása: Zoom.earth/storm

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2021.08.28 0:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Újra 20 fok felett