Katicainvázió

Az ázsiai katicabogarak szőlősgazdáknak, környezetvédőknek okoznak fejfájást Franciaország északi és keleti részén.

Korábi cikkünkben már olvashattak a hétpettyesek inváziójáról, az apró bogarak akkor a Balti-tenger partjainál gyülekeztek milliószámra. Franciaországban is rengeteg van belőlük, a katicák terjeszkedését itt azonban már egy egész megfigyelőhálózat vizsgálja.

A Harmonia axyridis névre hallgató katicabogár mintegy 5 évvel ezelőtt jelent meg először vadon Franciaországban.

A faj terjeszkedésének követésére Vincent Ternois biológus egy „állandó megfigyelőállomást" telepített, ahol az ázsiai katicabogár szétrajzásának útját egy internetes térképen lis nyomon lehet követni. A szakember telefonja állandóan csörög, minduntalan érkeznek a jelentések újabb és újabb inváziókról.

A biológus eddigi megfigyelései szerint szerint a bogárka igencsak falánk – nem csupán levéltetvek szerepelnek étlapján, hanem sok más rovar, pete és lárva is. Ezáltal egyre több őshonos fajt szorít ki élőhelyéről.

A borászoknak is gondot okoz a bogárinvázió – a katicák előszeretettel rejtőznek el ugyanis az érett szőlőszemek között, ezáltak gyakran belekerülnek a présbe is. Mivel ízük igen keserű, a termést teljesen tönkre is tehetik. Ennek köszönhetik azt is, hogy nemigen akad természetes ellenségük – és így egyre jobban elterjednek.

A Harmonia axyridis nem mindig volt hívatlan vendég Franciaországban: 1982-ben még az állami mezőgazdasági kutatóintézet importálta Kínából egy kísérlet céljából, a rettegett levéltetvek természetes ellenségeként. 1995-től a francia Biotop cég hozta forgalomba, amíg 2000-ben, pontosan a terjeszkedés veszélye miatt fel nem hagytak ezzel. Azóta egy genetikailag módosított, szárny nélküli változatot kínálnak a termelőknek, így próbálva eggátolni elterjedésüket.

Ternois azonban ezzel nem látja megoldottnak a problémát, ugyanis ha egy szárnyatlan egyed kereszteződik egy szárnyassal, az utód újra röpképes lesz. A biológus annak az aggodalmának adott hangot, hogy „ezeket a bogarakat semmi és senki nem fogja tudni megállítani".

 

Forrás: NG

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2009.09.20 23:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Októberi hőség: 38 fokot mérték vasárnap Spanyolországban
Látványos tornádó csapott le vasárnap délután Normandiában
Szeptemberi kánikula tört Nyugat-Európára