Kármán-féle örvénysorokat rajzoltak a felhők

Látványos műholdfelvételek születtek a magyar fizikus által leírt jelenségről.

Egyre több műhold pásztázza bolygónkat, így egyre több felvétel születik a légkörben zajló jelenségekről is. Többek között NASA, NOAA és EUMETSAT műholdak is gyűjtik az adatokat és a felvételeket. Nem volt ez másképp április 11-én sem, amikor a Guadeloupe-szigetek térségében látványos felhőformák jelentek meg. A nyílt tengervíz felett szabadon áramló levegő útjában akadályt képez a sziget, emiatt a levegő egyenletes, akadálymentes áramlása megszűnik, és turbulenssé válik. Emiatt az áramló levegőben örvények keletkeznek. Ezek az örvények az akadályként jelentkező sziget egyik, majd a másik oldalán felváltva alakulnak ki, és haladnak tovább az áramlással, miközben egymással ellentétes irányban örvénylenek. Ezt a jelenséget a magyar származású fizikusról, az ezt leíró elmélet kidolgozójáról, Kármán Tódorról nevezték el, 

a jelenség neve pedig a Kármán-féle örvénysor.

Kármán-féle örvénysor Guadeloupe szigeteinél /Forrás: Twitter/NOAA Satellites/

Több olyan hely is van a bolygónkon, ahol gyakran megfigyelhető ez a jelenség, mint például tengerekben, óceánokban a szigetek környezetében, vagy a magas hegycsúcsok, valamint a vulkánok körül. A leggyakrabban a Guadeloupe-szigetek mellett még a Zöld-foki köztársaság szigetei, valamint a Kanári-szigetek térségében figyelhető meg a légkörben ez a látványos jelenség - olvasható a NOAA.gov oldalán. A felhőörvények mintázatát a szél erőssége befolyásolja. Az örvényeket kialakító szelek iránya és erőssége évszakonként változhat, emiatt jönnek létre a különbségek az örvények struktúrájában és irányában.

A jelenség rövid fizikai leírása úgy hangzik, hogy ha egy megfelelően gyorsan áramló közegbe egy nem áramvonalas testet helyezünk el, akkor annak a szélein örvények válnak le. Ez pedig úgy történik a perdületmegmaradás tövénye miatt, hogy az örvények felváltva válnak le a test egyik és másik oldalán, egymással ellentétes forgásiránnyal. Majd ezek az örvények egymást követve haladnak tovább.

A NOAA tavaly készített egy látványos videót is a műholdak által lefilmezett Kármán-féle örvénysorokról, melyek a légkörben alakultak ki:

Videó forrása: Youtube/NOAASatellites

Borítókép forrása: Flickr.com (Kármán-féle örvénysor a Kanári-szigetek térségében 2017 februárjában - MODIS/Terra)

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.04.12 12:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok
Üllők sorakoztak szerte az égen
Félhavinál több eső esett néhol