Karácsonyig lehűlés jön

Amit aztán több fokos melegedés követ.

Nyugat-Európa felett anticiklon fejti ki blokkoló hatását, míg keletebbre a jövő hét elejétől nagy adag hideg levegő zúdul a nyakunkba. A hét első felében túlnyomóan napos idő várható kevés csapadékkal, ami a hideg beáramlásával egyre inkább hózáporok formájában érkezik. Jelentős havazás, ami karácsonyra fehérbe borítaná a tájat azonban nem ígérkezik. 

Hétfő reggel a Dunántúlon és délen számíthatunk elszórtan esőre, havas esőre. Napközben napos, szeles idő várható, délután északkeleten alakulnak ki záporok, hózáporok. Megmarad a szeles idő, az északnyugati szél a nyugati, középső tájakon többfelé lesz élénk, erős. Az első nap a héten még enyhébb lesz, hajnalban az ország északkeleti harmadán és néhol nyugaton fog fagyni, délután 0, +7 fok között alakul a hőmérséklet. 

Kedd, szerda és csütörtökre virradóan már országos fagyra kell készülni,

a fagyzugos területeken -10 fok alá süllyed a hőmérséklet.

Így áramlik be a hideg a magasban:

WRF modellünk 850 hPa-os szintre (~1500 méter) mutatott hhőmérséklete

Veszít erejéből a szél, keddre mérséklődik, legyengül. A napos idő mellett helyenként hózáporok kialakulhatnak, jellemzően keleten, délkeleten. Visszaesnek a maximumok is, délután -2, +3 fok várható.

Szerdán száraz, napos idő lesz, csütörtökön felhősebb, de csapadék nem valószínű. A légmozgás a legtöbb helyen gyenge, mérsékelt marad. Csütörtök délután már magasabb értékeket mérhetünk, délnyugaton 6-8 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Karácsonyra több fokkal enyhül az idő,

péntektől a hajnalok nem mindenhol lesznek fagyosak és délen, délnyugaton 10 foknál melegebb lehet nappal.

Borítókép: ivanmari

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.12.19 14:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

-11 fok volt hajnalban a Bükk-fennsíkon
Fagyot hozott Bonifác: Zabarban 0 fok alá hűlt a levegő
Belehúzott Szervác: majdnem fagyott északkeleten