Keleten fehér Karácsony

Szenteste hidegfront érkezett, mely északon és keleten havazást, nyugaton és délen vegyes halmazállapotú csapadékot hozott széllel.

December 24-én, szenteste napján a nyugati és középső területek fölé néhány fokkal enyhébb levegő áramlott, így ott a csapadék vegyes halmazállapotú (eső-havas eső) volt, míg keleten fehér lett a Karácsony: 2-3 cm friss hóréteg hullott.

A szombat délután érkezett front a Duna vonalától nyugatra igencsak szelessé tette az időjárást: az északnyugati szelet ott viharos lökések is kísérik. Eddig a legerősebb széllökést, 70 km/h-t szombaton késő este a Kendig-csúcson mértük. A köztereken felállított karácsonyfákra, kifeszített égősorokra tehát erős megpróbáltatások várnak, lehetőség szerint ne álljunk ezek közvetlen közelébe.

Aki kocsiba ül Szenteste, mindenképpen vezessen fokozott figyelemmel, hiszen a napközben megolvadt hó, illetve a lehulló csapadék a hőmérséklet csökkenésével gyorsan csúszós jégpályává változtathatja az utakat!

Ez a kettősség az ország két fele között 25-én és 26-án is megmarad: napközben nyugaton 3-4 °C köré melegszik a levegő, míg keleten akkor is fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek. Vasárnap virradóra keleten még szállingózhat a hó, majd mindenütt megszűnik a csapadék, 25-én estére a szél is csendesedik majd – hajnalonként a fehéren borított tájakon kemény fagyokra számíthatunk.

Karácsony második napjától kezdődően a magasban erőteljes melegedés kezdődik, egy anticiklon épül ki felettünk, így a hét elejétől egyre többfelé számíthatunk (zúzmarás) ködfoltok megjelenésére, hazánk fölött ismét kialakulhat az a kellemetlen jelenség, amellyel már novemberben is találkoztunk: az ún. hideg légpárna.

A frontérzékenyeknek sem lesz könnyű ez az időszak, pénteken melegfronti, Szenteste már hidegfronti, majd hétfőn újra melegfronti hatás várható: egyszer tehát vérnyomás-ingadozás, egyszer fejfájás gyötörhet bennünket. Na hagyjuk azonban, hogy ez pecsétjét nyomja az ünnepekre, inkább élvezzük a szeretteinkkel töltött időt!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván az Időkép észlelőinek, olvasóinak és partnereinek!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.12.22 8:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Hidegfront szakítja meg a melegedést