Karácsonyi hidegbetörés

Nem lett békés az Ünnep: szombaton viharos széllel újabb hidegbetörés érkezett hazánkba.

Hófúvások nehezítik a közlekedést (23:35): A Velence-Kiskunhalas vonaltól keletre továbbra is havazik, a középső és a nyugati országrészben az olykor viharos, 60-70 km/h-s lökésekkel kísért szél könnyedén felkapja a frissen lehullott havat, közlekedjünk nagyon óvatosan!

Károkat okozott a szél (23:05): Budapesten a II. kerületben a Frankel Leó utcában tűzfal dőlt a szomszédos tetőre, az I. kerületi Iskola utcában homlokzat rongálódott meg a viharos szélben - írja az InfoRádió.

Éjjel jelentős hó eshet (22:15): Lassanként az ország középső és keleti felére helyeződik át a havas eső, havazás, nyugatról a Komárom-Székesfehérvár-Baja vonal határolja a csapadéktömböt. Holnap délig elsősorban a Duna-Tisza Közén számíthatunk jelentős hóréteg kialakulására, néhol 10 cm-nél is vastagabb hó hullhat!

Kitisztult a levegő (21:30): A Sajó-völgy kivételével mindenhol kitisztult a levegő, a levegő minősége jó, néhol kiváló. A héten kiadott fővárosi szmogriadót még tegnap visszavonták.

Majdnem mindenhol hó (21:00): Északkeleten is hóba váltott az eső, fagypont feletti hőmérséklet már csak a Tiszta-tó és Hajdúböszörmény környékén mérhető. A hófúvás komoly gondokat okoz a közlekedésben.

Az előrejelzéseknek megfelelően jelentősen enyhült az idő az elmúlt napokban, ma Észak-Magyarország kivételével országszerte kisütött legalább néhány órára a nap, több helyen 15 fokig is emelkedett a hőmérséklet. Holnap egy mediterrán ciklon melegfrontja ér el minket, melynek köszönhetően borongós, helyenként esős időre számítunk - nem kizárt, hogy még az ég is bedörren egy-egy intenzívebb zápornál -, de a hőmérséklet még 6-8 fok körül alakul. 

Az idei év enyheségét tekintve valamelyest hasonlít a tavalyihoz, 2009. december 23-án beköszöntött a tavasz, a délnyugati határon aznap 18,5 °C-ot, december 25-én pedig 21,8 °C-ot mértek a Baranya megyében található Sellyén. Ezzel akkor meg is dőlt a napi rekord, a szokatlan meleg pedig jégesőt és zivatarokat is hozott magával.

A hidegbetörés Karácsony első napján érkezik, a legerősebb széllökésekre a Dunántúlon, azon belül is a Bakony térségében számíthatunk, itt akár egy-egy 100 km/h-s széllökés is előfordulhat. A csapadék kezdetben még eső formájában hullik, majd nyugat felől fokozatosan átvált havazásba: a magasban vasárnapig ugyanis jó 15°C-ot  fog csökkeni a hőmérséklet. Ahogyan már korábban is írtuk, a szeles, csapadékos idő hatására végre a levegő is kitisztul majd, a ciklon tehát végre véget vet a szmoggal kapcsolatos problémáknak.

Vasárnap eleinte keleten, majd elszórtan lehetnek hózáporok, kisebb havazás, amely nem sok jót vetít előre; a népi jóslatok ugyanis úgy tartják, hogy "ha István napon szép, napos az idő, az száraz nyarat és jó bort ígér". 

Minden kedves Olvasónknak és Észlelőnknek szeretetben teljes,
meghitt ünnepeket kívánunk!

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.12.23 12:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk