Kánikula, sok napsütés

Az előttünk álló hosszú hétvégén igazi nyári meleg időben lesz részünk, majd augusztus 20-án hidegfront érkezhet.

Közeledik augusztus 20-a, valamint az idei esztendő egyetlen 4 napos hosszú hétvégéje, így egyre többekben merül fel a kérdés, vajon milyen időre számíthatunk ebben az időszakban?

A szerdán átvonult hidegfront mögött térségünkben egyre inkább egy magasnyomású légköri képződmény, illetve a benne uralkodó leszálló, felhőoszlató légmozgások határozzák meg az időjárásunkat, így a következő napokban, a hosszú hétvégén igazi nyárias időben bízhatunk, napról-napra melegszik a levegő, ismét kánikula köszönt be.

Főként pénteken és szombaton hajnalban még meglehetősen felfrissül a levegő, majd fokozatosan egyre enyhébbek lesznek az éjszakák. E két napon azonban még a fölénk áramló rendkívül száraz levegőben a legalacsonyabb hőmérséklet elsősorban a Dunántúli-középhegység, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati völgyeiben több helyen 10 fok alatt alakulhat, mint ahogy az csütörtök hajnalban is tapasztalható volt: Bajnán 5,5 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála

Pénteken kellemes, napos időben lesz részünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte eléri a 27-31 fokot, majd szombaton ismét szinte zavartalan lesz a napsütés, ekkorra hazánk nagy részén már kevéssel 30 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet.

Vasárnap és hétfőn egy északnyugat felől térségünket fokozatosan megközelítő hidegfront előtt tovább melegszik a levegő, igazi kánikulában lesz részünk, a legtöbb helyen megközelíti, főként hétfőn helyenként kevéssel meg is haladja majd a 35 fokot.

Igazi strandidőben lesz tehát részünk, azonban a tiszta, napos időben meglehetősen erős lesz az UV-sugárzás, ha tehetjük, 11 és 15 óra között húzódjunk árnyékba, viseljünk szalmakalapot, napszemüveget, illetve igyunk elegendő mennyiségű folyadékot, azonban kerüljük a cukros, illetve magas koffeintartalmú italokat.

Augusztus 20-ára, állami ünnepünkre a legfrissebb számítások szerint északnyugat felől gyenge hidegfront érkezhet, mely elsősorban a Dunántúlon okozhat szélerősödést és helyenként záporokat, zivatarokat. Főként nyugaton, északnyugaton mintegy 5-7 fokkal visszaesik a hőmérséklet, hazánk keleti kétharmadán azonban tovább folytatódik a kánikula.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkünkben megjelent képekért köszönet illeti Biborka68 nevű felhasználónkat, valamint Rippel Eriket és Pócsai Sándort!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.08.15 12:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)