Érdemi felfrissülés jön keddtől

Egy kedden érkező hidegfront mögött hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe élénk, erős északias széllel.

Rekkenő hőség jellemezte az elmúlt napok időjárását, sorra dőltek a melegrekordok. Egy péntek este érkezett hidegfrontnak köszönhetően némileg enyhül a forróság hétvégén, de délkeleten még így is 35-37 fok között tetőzhet a hőmérséklet.

Kedden érkezik az újabb hidegfront

Nem kell azonban sokat várni a tartósabb felfrissülésre, ami a friss előrejelzések szerint kedden veszi kezdetét. Ekkor érkezhet meg ugyanis a következő hidegfront többfelé megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel. A front hatására több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyeket viharos széllökések, néhol jégeső is kísérhet.

A front érkezése előtt hétfőn még 32-38 fokig melegszik a levegő, ez keddre 26-38 fokra mérséklődhet.

Főleg a Dunántúlra érkezhet jelentősebb lehűlés és ismét délkeleten tart majd ki a forróság.

Szerdán azonban itt is érezhető lesz a változás: az élénk, erős északias széllel érkezik a hűvös levegő utánpótlása. A maximumok ezen a napon 27-34 fok között fognak alakulni.

Az ECMWF friss fáklya diagramja, melyen jól látható, hogyan csökken fokozatosan a hőmérséklet a magasban (1500 méteren), ami a hűvösebb levegő beáramlását jelzi. Forrás: ECMWF

Az újabb hidegöblítés pedig csütörtökön jöhet feltámadó északnyugati széllel. Ekkor már a legtöbb helyen 25-31, a legmelegebb délkeleti tájakon is 32-33 fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

Borítókép: Ágics Évi

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.07.02 12:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot