Jövő héten beköszönt az ősz

Véget ér a kánikula és a fülledtség, jövő hét első felében jelentős lehűlés körvonalazódik.

Az előrejelzési modellek pár napja már pedzegetik a lehűlés közeledtét. Jövő héten, a legfrissebb prognózisok szerint kedd környékén megérkezik a sokak által várva várt hidegfront,

kellemes hőmérséklet váltja az augusztusi kánikulát,

a fronthoz azonban feltámadó szél és nagy mennyiségű csapadék is társulhat.

850 hPa nyomási szintre (kb. 1500 méter magasra) várható hőmérsékleti eloszlás szeptember 3-án, szerdán kora délután az európai ECMWF valószínűségi előrejelzések átlagában
Forrás: WXCharts.com

Az eddigi helyzetet felváltva egy Skandinávia felett örvénylő ciklon hidegfrontja közelíti meg térségünket, mely mögött már sarkvidéki eredetű hideg áramlik a kontinens belseje felé. Az "évszakváltó hidegfront", azaz hidegebb légtömegek kedd, szerda környékén érhetik el a Kárpát-medencét. A változó irányú szelet ezeken a napokon erős, viharos északias áramlás váltja fel.

850 hPa nyomási szintre (kb. 1500 méter magasra) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzések a következő napokban az amerikai GFS modell valószínűségi előrejelzésén. Pirossal a sokéves átlag.
Forrás: Wetterzentrale.de

Bár a front átvonulásának pontos lefolyása és az időjárási körülmények még nagy bizonytalansággal terheltek, a napokban megszokott 30 fok feletti nappali hőmérsékletek akár 10 fokkal is visszaeshetnek. Az említett időszak csapadékosabbnak is ígérkezik a mostaninál, többfelé eső, záporok, zivatarok segíthetnek rá a lehűlésre.

További részletekkel hamarosan jelentkezünk, legfrissebb előrejelzésünk itt követhető nyomon.

Borítókép: Lneannamaria

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.08.27 11:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb