Jönnek megint a csípős éjszakák

A szeles vasárnap után megnyugszik a légkör. Csípős, több helyen párás, ködös reggelek várnak ránk a hét első felében.

Hétfőn elhagyja térségünket a mediterrán ciklon és egyre inkább egy anticiklon veszi át az uralmat időjárásunk felett. A szél legyengül, a légkör stabilizálódik, így fagyos éjszakákra, fokozódó ködképződésre készülhetünk a hét közepéig. 

Az ECMWF légnyomás-anomália térképén jól látszik, hogy szerdára egy blokkoló anticiklon alakul ki Európa felett, ami észak felé tereli el a nyugat felől érkező ciklonokat. Hazánk időjárását is ez anticiklon határozza majd meg jövő héten. (Térkép forrása: WXCharts.com)

Hétfőre jelentős lecsillapodik a szél. Élénk, erős lökésekre már csak a Bakonyban és helyenként északkeleten lehet számítani. A fokozatosan kelet felé távolódó mediterrán ciklon

kora délutánig még a keleti országrészben okozhat havazást, hószállingózást, délkeleten helyenként havas esőt.

Reggelre pár centis friss hótakaró is kialakulhat. Gyenge eső, havas eső még a felhősebb nyugati országrészben is előfordulhat. A legtöbb napsütés a Duna-Tisza közén várható. Hajnalban a derültebb északi tájakon már -5, -8 fokig hűlhet le a levegő, máshol -4, 0 fok ígérkezik. Napközben 2-6 fok között alakul a hőmérséklet.

Alexa000 fotója

Kedden már számottevő csapadék nem várható, hajnalban viszont nagy területen képződhet pára, köd, ami a Dunántúlon és Duna-Tisza közén néhol tartósan megmaradhat. Keleten, északkeleten ígérkezik naposabbnak, nyugaton felhősebbnek az idő. A kora reggeli órákban -9, +4 fok várható, de az északi fagyzugokban -10 fok is lehet. Napközben 0, +5 fokra van kilátás.

Szerdán sokfelé indulhat szürke idővel a nap: reggelre alacsony szintű rétegfelhőzet, köd, zúzmarás köd képződhet, ami több helyen napközben is tartósan megmaradhat. Ezt leszámítva is túlnyomóan felhős lesz felettünk az ég, nyugaton gyenge eső, keleten kisebb havazás, ónos szitálás előfordulhat.

Hajnalban -11, +3 fok között alakulnak a minimunok, a keddi naphoz hasonlóan ismét az ország keleti felén lesz csípősebb, nyugaton enyhébb a reggel.

Napközben -2, +6 fok valószínű, a tartósan ködös, felhős tájakon alakulhat fagypont alatt a hőmérséklet.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetitek ITT.

Borítókép: Pécz Tibor

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.12.12 17:43


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Ködben úszott a Balaton-felvidék
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok