Jönnek a fagyosszentek, a fagyzugos északi völgyekbe hozhatnak gyenge fagyot

Északkelet felől érkezik a szárazabb, hűvösebb levegő vasárnap, hétfő és kedd hajnalban nem kizárt gyenge fagy az északi völgyekben.

Hétvégén is marad az eddigiekhez hasonló, májusnak megfelelő hőmérsékletű időjárás. Sokat fog sütni a nap, szombaton csupán helyenként északkeleten és a Dél-Dunántúlon, majd vasárnapra virradóan elszórtan a Dunától keletre, napközben pedig a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok, de egész országot érintő csapadék továbbra sem jön. Szombaton 21-25, vasárbnap 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap napközben északkelet felől megélénkülő szél kíséretében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik fölénk, így a Dunától keletre már kiderül az ég, majd éjjel a Dunántúl fölött is. Hétfő hajnalra így a legtöbb helyen 10, északkeleten és az Északi-középhegység völgyeiben 5 fok alá csökken a hőmérséklet.

A fagyzugokban fagypont körüli hőmérséklet sem kizárt

Talaj mentén főként a völgyekben többfelé gyengén fagyhat, de két méteres magasságban is előfordulhat fagypont közeli hőmérséklet. Az ország nagy részén azonban ez nem lesz jellemző, a már kiültetett palánták nem fognak elfagyni.

Nem csodálkoznánk, ha például Zabaron deres lenne a táj hétfő hajnalban| Fotó: Géczi Roland

Hasonlóan hűvös lesz a kedd hajnal is. Napközben azonban mind hétfőn, mind kedden sok lesz a napsütés, csupán hétfőn vastagszik meg a délnyugati tájak fölött a fátyolfelhőzet, de számottevő eső nem várható. Többfelé élénk keleties szélre, délutánonként 19-25 fokra készülhetünk a jövő hét első két napján.

Borítókép: Géczi Roland


Kiültetted már a palántákat?

◎ Csakis fagyosszentek után

◎ Már rég

◎ A napokban ültettem ki az első palántákat

Szerző: Időkép
Megjelent: 2024.05.10 9:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Esős, zivataros napok jönnek
A napos szombat után pünkösdre visszatérnek a záporok, zivatarok
27-28 fok is lehet délen péntek délután