Jön az ősz!

Kellemes meleg időnk lesz hétvégén, majd hétfőn nyugatra megérkezik az ősz első hulláma.

Pénteken, szombaton, sőt még vasárnap kora délután is kellemes nyárvégi időben lehet részünk, érdemes lesz kimozdulni és egy nagyobb sétát, esetleg kirándulást tenni a szabadban: a napsütésben délutánonként 25-26 fok, keleten-délkeleten akár 26-28 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

Az időjárásváltozás és az érkező hidegfront előjeleként aztán vasárnap délután már megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a délies szél, estétől záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

Hétfőn várhatóan a kora délutáni órákban aztán viharos északnyugati széllel megérkezik a hidegfront, mely 10-12 fokos lehűlést is hozhat. Az eddigi, már-már nyáriasnak mondható hőmérsékletekhet képest hatalmas lesz a kontraszt, ráadásul napközben egyre többfelé lesz szükség az esernyőre is. A változásokat a frontérzékenyek is nehezen viselhetik: görcsös és reumatikus panaszok, fejfájás egyarán előfordulhat.

Előrejelzési versenyünk következő fordulójában az ősz megérkeztét vesszük górcső alá. A feladat a Balaton partján, Siófokon hétfőn mért legmagasabb hőmérséklet és legnagyobb széllökés megbecslése. Eredményt a hivatalos napi jelentés alapján hirdetünk. Fődíj egy Időkép Esernyő!

Kedden még marad a sok felhő, borongós, szeles idő várható, szerdán hajnalban pedig megjelennek az igazi, őszies hangulatot hozó ködfoltok is; ezek feloszlása után azonban szerdán már újra a napsütésé lesz a főszerep.

Slybacsi észlelőnk fényképe, köszönjük!

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2011.09.15 17:41


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban