Jön a Eunice viharciklon, ami még Dudley-t is felülmúlhatja

Dudley-nál is nagyobb szélvihart hozhat a Brit-szigetekre és Németországba a Eunice viharciklon.

A komoly károkat okozó Dudley viharciklon alig hagyja el Közép-Európát, máris jön utána a következő, Eunice névre keresztelt vihar, ami erősségét tekintve sajnos még elődjét is felülmúlhatja. 

Eunice középpontja pénteken pont telibe találja a Brit-szigeteket óriási szélvihart okozva Írország és Nagy-Britannia déli részén. A legnagyobb széllökések

100-150 km/h között alakulhatnak, a szigetország délkeleti partvidékét pedig 7-8 méteres hullámok ostromolhatják.

A Brit Meteorológiai Hivatal (Met Office) ezért borostyánsárga és piros figyelmeztetést adott ki Anglia középső és déli részére.

Dudley és az őt követő, még az Atlanti-óceán felett járó Eunice viharciklon a NASA ma délutáni műholdfelvételén

A viharciklon péntek este már Dánia felett fog járni és Hollandiába és Észak-Németországba hoz majd viharos, több helyen orkán erejű szelet. A záporokkal, zivatarokkal átvonuló hidegfrontot 120-150 km/h-s széllökések kísérhetik, de a tengerpartokon és a hegyekben ennél nagyobb szélsebesség is előfordulhat.

A Dudley által megtépázott Lengyelországnak is újabb szélviharral kell szembenéznie. Szombaton az ország északi és középső részén több helyen és több órán át tombolhat 110-120 km/h-s széllökésekkel a nyugati, északnyugati szél.

Ami hazánkat illeti, szombaton hozzánk is megérkezik Eunice hidegfrontja, de viharos szélre egyelőre nem kell készülni. Eső, záporok viszont újra kialakulhatnak.

Borítókép: Geograph.org.uk

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.02.17 16:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk