Jön a 30 fok

Május első napjaiban tovább melegszik az idő, délen 30 fok is lehet. Nyitott ablak, rövidnadrág.

Napok óta a hosszú hétvégén várható nyárias időtől hangos a sajtó. Az előrejelzések változatlanok, sőt, úgy tűnik a nyári időt megszakító hidegfront is az érdeklődés hiányában még távol marad.

Ma várhatóan 25 fokig emelkedik délután a hőmérséklet, melyet enyhe déli-délkeleti szél tesz majd kellemessé.

Szombaton és vasárnap tovább erősödik az afrikai eredetű légtömeg beáramlása, délutánonként egyre magasabb (27-28 fokos) maximumokra számíthatunk, melyet élénk délies szél kísérhet.

Hétfőn és kedden délen már 30 fok körüli kánikula alakulhat ki, melyet továbbra is napsütés kísér. A népi jóslatok szerint bőséges termést hoz a május elsejei meleg, bízunk benne, hogy a jövendölés valóra is válik.

Érdemes felkészülni a nyári időre, az első kánikulát a hidegebb időhöz szokott szervezet nehezebben viselheti. Délelőttönként gyors melegedést tapasztalhatunk majd, érdemes lehet már éjszakára is nyitva tartani az ablakokat! A déli órákban az UV sugarak is napról napra erősebbé válnak, a napozást így inkább a késő délutáni időszakban ajánljuk. Vizeink egyelőre még hűvösek (a Balaton 13 fokos), de kedden már nyitnak a strandok!

A hőmérséklet alakulása térképünkön élőben követhető »

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.04.27 5:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Állati melegen indult a hét