Jelentősen csökkent a légszennyezettség Budapesten

Egy hét alatt érezhetően nagy mértékben csökkent a légszennyezettség mértéke a fővárosban.

Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések által jelentősen csökkent a forgalom, valamint számos emberi tevékenység felfüggesztésre került. Ennek hatására itthon is az volt várható, hogy javul a levegő minősége. Azonban az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján egy héttel ezelőtt mégis romlott a levegő minősége. Ennek az oka az volt, hogy bár hiába csökkent jelentős mértékben a forgalom, az időjárási frontok elkerülték térségünket, kellemes, tavaszi időben volt részünk, a légmozgás nem volt jelentős, emiatt nem tudott átkeveredni, ezáltal tisztulni a levegő, lényegében inverzió alakult ki. Így a szennyezőanyagok maradtak a talaj közelében, sőt, még dúsultak is, mert még a lecsökkentett kibocsátás is táplálta a már felhalmozódott szennyezőanyagok mennyiségét.

Fotó: Lebó Balázs

Aztán az elmúlt hétvégén megérkezett egy hidegfront, ami kisöpörte a beragadt levegőt, ezzel együtt a felhalmozódott légköri szennyezőanyagokat is. Ezt követően már érezhető volt, hogy

jelentősebb mértékben csökkent a légszennyezés,

és a gyér forgalom, valamint a más korlátozó intézkedések miatt az átlagosan kibocsátott légszennyezőanyagoknak csak a töredéke jutott a légkörbe.

Az egyik leglátványosabb csökkenést a nitrogén-dioxid koncentrációja mutatja:

Forrás: OMSZ

A szálló por (PM10 és PM2.5) koncentrációja esetén is hasonló, bár kisebb mértékű javulás tapasztalható:

Forrás: OMSZ

A következő időszakban a korlátozások miatt hosszútávon

a levegő minősége összességében jobb lesz,

viszont lehetnek majd olyan periódusok is, mikor az időjárás miatt átmenetileg kissé megemelkedhet a légköri szennyezőanyagok koncentrációja. Ilyen időjárási helyzetek lehetnek a nyugodt, frontmentes, szélcsendesebb időszakok.

Források: OMSZ, Levegominoseg.hu

Borítókép: Benzol52

 

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2020.03.27 17:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben
Nagy adag szaharai por terít be minket megint
Ismét egyre szennyezettebb a levegő