Jelentős lehűlés jön

Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet a héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek.

A következő napokban egy kiterjedt anticiklon határozza meg Európa időjárását. Ennek északi peremén hétfőig előbb melegebb, majd hidegebb levegő érkezik térségünkbe. Jöjjenek a részletek!

Az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átalaga hétfő délutánra vonatkozóan, melyen azt láthatjuk, hogy az átlaghoz képest mennyivel melegebb, hidegebb a kb. 1500 méter magasan elhelyezkedő levegő. Forrás: WXCharts.com

Markáns hidegfront érkezik

Kedden egy erős hidegfront érkezését valószínűsítik a legfrissebb előrejelzések. A fronthoz kevés csapadék is társulhat, ami leginkább záporok, néhol zivatarok formájában hullhat le napközben. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat. 18-28 fokra van kilátás.

Rippel Erik fotója

Az átvonuló front mögött hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A folytatásban legtöbb helyen napközben is 20 fok alatt alakulhat a hőmérséklet, a hajnali órákban pedig akár

talajmenti fagyok is előfordulhatnak

 a szélvédettebb helyeken.

Még vannak bizonytalanságok az előrejelzésekben, az idő előrehaladtával tisztább képet kaphatunk a lehűlés mértékéről, tér- és időbeli eloszlásáról. Érdemes követni előrejelzéseinket.

Borítókép. Feleday

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.09.12 14:08


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett