Havazást hoz északra a mai melegfront

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon sokfelé havazhat, és érdemi hótakaró is kialakulhat.

Pénteken átmenetileg vége szakad a napos időnek és jóval több csapadékot kapunk. Északnyugat felől ugyanis egy gyorsan mozgó ciklon melegfronti, majd hidegfronti csapadékzónája éri el hazánkat.

Péntek éjjel egyre több helyen beborul az ég, reggel már csak keleten maradhatnak gyengén felhős területek. A Dunántúlon ekkor már többfelé várható eső, havas eső, a hegyekben havazás, délután pedig a keleti országrészbe is megérkezik a csapadék, ahol elsősorban az Északi-középhegységben és északkeleti tájakon számíthatunk további havazásra, havas esőre. Este további esővel, záporokkal fut be északnyugatra a ciklon hidegfrontja, és az élénk, erős délnyugati szelet, viharos északnyugati szél váltja fel.

 

Északi hegységeinkben, a Bakonyban, valamint hazánk legkeletibb tájegységein végig hó formájában hullhat le a csapadék. Így ezeken a helyeken jelentősebb,

1-8 centis hótakaró alakulhat ki, de a magasabb hegycsúcsokon akár 10 centi friss hó is lehullhat.

Ez a hótakaró várhatóan a hegyekben és a legkeletibb vidékeken maradhat meg tartósabban.

A csapadéktömb péntek éjjel elhagyja térségünket, már napos lesz a szombat reggel, az északi szél azonban szinte országszerte viharossá fokozódik.

Borítókép: Szerkesztőségünk korábbi fotója

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.02.02 15:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Egyre melegebb idő jön hétvégén
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett