Jelentős átalakulás

A hét végétől megdől a több hete óta tartó anticiklon-uralom, jelentős átalakulás veszi kezdetét.

Az elmúlt hónap folyamán gyakorlatilag végig anticiklon alakította időjárásunkat, melynek peremén csupán egy-egy gyenge hidegfront érte el az országot, azonban ezek a frontok csapadékot sehol sem okoztak. Nem véletlen tehát, hogy az idei november az elmúlt 110 év legszárazabb novembere címet "szerezte meg" magának.

A hetek óta tartó anticiklon-uralomnak, illetve sok esetben hidegpárnás időjárási helyzetnek azonban a mai, de még inkább a vasárnapi naptól kezdődően egy Észak-Európa fölötti középponttal örvénylő ciklon vet véget, mely Délnyugat-Európa fölé szorítja vissza a kontinens belső területei fölött hetek óta veszteglő anticiklont és átveszi Európa nagy részén az időjárás alakítását.

A ciklon előoldalán már a mai nap folyamán nedvesebb levegő áramlik fölénk, így délutántól a déli megyék kivételével hosszú kihagyás után ismét több helyen számíthatunk esőre, szitálásra, északkeleten pedig ónosesőre, így az arrafelé élők síkos, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak. 

A csúcshőmérsékletekben az ország nagy részén jelentős változás még nem lesz, a déli megyékben viszont már jelentősen megenyhül az idő. Vasárnap kevesebb helyen - elsősorban északkeleten - alakulhat ki kisebb eső, a változásra ezúttal az egyre több helyen megélénkülő, főként a délnyugati tájakon a megerősödő délnyugati szél hívja fel figyelmünket. Az északi, északkeleti megyéket leszámítva átmenetileg jelentősen megenyhül az idő, délnyugaton 15°C sem kizárt!

A hétfőre virradó éjszaka folyamán a ciklon hidegfrontja előterében országszerte erős, több helyen viharos lökésekkel kísért déli szél megakadályozza majd a jelentős lehűlést, így az ország nagy részén 5°C fölötti minimumokra számíthatunk. A hidegfront napközben éri el hazánkat, a déli megyék fölött várhatóan hullámot vet, így főként az ország déli felén kiadós (10-20 mm) csapadék is hullhat. Északabbra kevesebb csapadékra van kilátás, ugyanakkor délnyugaton egy-egy zivatar sem zárható ki.

A front érkeztével az északnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon kísérhetik viharos lökések. Az ezt követő időszakban is marad a rendkívül változékony időjárás, szinte minden nap elér majd bennünket egy-egy front, így a hét nagy részében változékony, szeles, hidegebb és gyakran csapadékos időre készülhetünk. A csapadék elsősorban hegységeinkben a sielők örömére egyre inkább formájában hullhat. 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2011.12.03 10:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Újra 20 fok felett
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne